Na Silvestra pozor! Praha částečně zakázala pyrotechniku!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. listopadu 2020 18:58

V Praze nebude možné na vybraných místech používat na Silvestra a Nový rok pyrotechniku. Zakázáno to bude v památkové rezervaci, přírodních parcích a chráněných územích, okolo vodních toků a na ostrovech, přehradách a hrázích, v okolí trojské zoo a u domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení.

"Bohužel, právě v tyto dva dny byla situace neúnosná. Nekontrolované používání laické pyrotechniky ohrožuje zdraví, stresuje zvířata a způsobuje škody na majetku," řekla radní Hana Kordová Marvanová (za STAN), která návrh zastupitelům předložila.

Původní vyhláška z roku 2017 byla podle Marvanové v tyto dva dny velmi benevolentní a neřešila používání laické pyrotechniku, ale pouze té profesionální. "V tyto dva dny to nebylo regulováno vůbec," řekla.

Město tak dosud regulovalo pouze pořádání ohňostrojů. Nynější zákaz se tak vztahuje na pyrotechniku, kterou si koupí a odpalují obyvatelé města. Rachejtle či dělobuchy nebudou moci lidé odpalovat v památkové rezervaci nebo v okruhu menším než 250 metrů od domovů pro seniory či postižené a dalších lůžkových zařízení.

V okolí Vltavy platí zákaz ohňostrojů a nyní se rozšíří i na pyrotechniku, a to v okolí všech vodních toků včetně ostrovů do vzdálenosti 50 metrů. Stejné pravidlo bude platit pro přehrady, hráze, vodní nádrže či jezy a tzv. zdrže. Zákaz počítá také s ochranou zvlášť chráněných území, přírodních parků. Také v tomto případě bude platit minimální ochranná hranice 50 metrů.

Pyrotechniku nebude možné použít ani ve vzdálenosti do 250 metrů od areálu zoologické zahrady v Troji, útulků pro zvířata a veterinárních pohotovostí.

Témata: Praha Silvestr Ohňostroje