Lékaři museli chlapci odebrat mozek. To, co se stalo pak, je šokovalo!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. května 2019 10:10 | Aktualizováno: 10. května 2019 22:04

Američtí lékaři se rozhodli pro neobvyklý zákrok. Malému chlapci, který trpěl častými a opakovanými záchvaty, odebrali část mozku. Mladík tím ale téměř dostal superschopnosti.

Magazín Cell Reports informoval o studii provedené na chlapci, kterému lékaři odebrali část pravé hemisféry. Odhodlali se k tomu poté, co se jeho záchvaty stávaly natolik agresivní, že by díky nim mohl být sám sobě nebezpečný.

Lékaři mu proto operačně vyjmuli třetinu hemisféry, která je zodpovědná za zpracování vizuálních vjemů, jako jsou zrak či sluch. Předpokládalo se, že chlapec bude mít poté zhoršené vnímání okolí, což se skutečně stalo. Nedokáže se periferně podívat doleva.

K velkému překvapení lékařů je to ale jediný následek, který odebrání části mozku mělo. Chlapec nadále dokáže zpracovávat vizuální podněty, ačkoliv by to reálně nemělo být téměř možné.

Podle lékařů je jediným možným vysvětlením, že se dětský mozek ztrátě přizpůsobil a naučil se s ní pracovat po svém. Levá hemisféra se přizpůsobila natolik, že dokáže vykonávat práci i za tu pravou. A to bylo z medicínského hlediska nemyslitelné.

U chlapce se dále projevilo nadprůměrné IQ a vynikající jazykové schopnosti, které nejsou u lidí v této míře až tak běžné. Lékaři proto vývoj chlapce nadále pozorují a podrobují ho řadě testů, aby odhalili, co se ve zbývajících částech jeho mozku skutečně odehrává.

Témata: Lidé lékaři děti