Lékaři nevěřili vlastním očím... A hlavně jednomu cizímu. Neuvěříte, co v něm našli!

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

11. dubna 2019 16:55 | Aktualizováno: 12. dubna 2019 14:49

Lékařství zažilo zase jedno poprvé, tentokrát ale opravdu kuriózní. Mladá žena dorazila do nemocnice s opuchlým okem, o běžnou infekci ale nešlo. To, co objevili v jejím oku, šokovalo i zkušené doktory!

Devětadvacetiletá Tchajwanka He jednoho krásného dne vytrhávala plevel u hrobu jednoho ze svých příbuzných, když náhle ucítila, že jí něco spadlo do oka. Logicky se domnívala, že šlo o kousek hlíny, a tak si oko vypláchla obyčejnou vodou.

Přesto jí začalo během následující noci otékat a mladá žena začala pod víčkem cítit ostrou bodavou bolest. Hned ráno se proto rozhodla se svým zdravotním problémem zamířit do nemocnice. Lékaři si zprvu mysleli, že jde o běžnou infekci, nakonec však došlo k šokujícímu odhalení.

Doktor Hung Chi-tin´g se totiž na oko podíval pod mikroskopem a zahlédl v něm malinké a pohyblivé hmyzí končetiny. Nakonec ve zrakovém orgánu objevil hned čtyři včely, všechny z nich se mu podařilo dostat z oka živé.

Hmyz se v oku živil solí z tekutiny, kterou produkují slzné kanálky. Jednalo se totiž o malé včelky z čeledi ploskočelkovití, které přitahuje lidský pot. Vyskytují se prakticky po celém světě a obvykle nejsou agresivní. Útočí pouze při kontaktu.

Jelikož šlo o vůbec první podobný případ na světě, byla dokonce svolána tisková konference, na které šéf oftalmologického oddělení Fooyin University Hospital Hung Chi-ting pospal detaily kuriózního případu.

„Viděl jsem něco, co vypadalo jako hmyzí nohy. Tak jsem je pod mikroskopem pomalu vytáhl, jednu po druhé, abych nepoškodil jejich těla,“ popsal doktor svůj zákrok. „Tyto včelky běžně hnízdí v horách a v blízkosti pohřebišť, což vysvětluje, jak se dostaly do kontaktu s paní He,“ vylíčil, jak ke všemu došlo.

Témata: lékaři oči