Lékaři omylem připravili muže o kus mužství! A nestalo se to poprvé!

Ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

28. března 2019 21:20 | Aktualizováno: 30. března 2019 1:10

Rutinní endoskopie připravila v loňském roce nejmenovaného Brita o kus penisu. Lékaři si jej totiž spletli s jiným pacientem, který měl ve stejné nemocnici podstoupit obřízku. Podobného omylu se podle inspektorů nedopustili poprvé. Za chybu se alespoň omluvili.

Britské zdravotnictví má opět z ostudy kabát. Loni v září zamířil jistý muž na rutinní vyšetření, konkrétně endoskopii močové trubice a močového měchýře, která může odhalit rakovinu nebo další závažné choroby. Zmíněný pacient se ale nakonec účastnil docela jiného zákroku.

Lékaři mu totiž omylem provedli obřízku, při které muži odstranili předkožku. A podle všeho nebyl první osobou, které se v inkriminované nemocnici něco podobného stalo. Inspekce z Leicesteru totiž uvedla, že lékaři zdravotníci nepřijali potřebná preventivní opatření po předchozích omylech.

Inspekce označila nechtěnou obřízku za jeden z osmi omylů, které „by se nikdy neměly stát“. Přesto k nim během loňského roku došlo. V inkriminovaném případě byla důvodem chybného postupu záměna dokumentace pacientů.

Nemocnice se za omyly omluvila. „Je nám hluboce a upřímně líto toho, co se stalo daným pacientům, a samozřejmě jsme se osobně oběma omluvili,“ napsala v prohlášení ředitelka odboru pro bezpečnost a rizika místní nemocnice Moira Durbridgeová.

Vzápětí dodala, že jsou zdravotníci odhodláni se ze svých předchozích chyb poučit. „Toto odhodlání jsme zakotvili do našich klinických priorit v rámci naší strategie kvality pro roky 2019/2020,“ ujistila možné budoucí pacienty.

Témata: lékaři operace zdraví Velká Británie