Matka otevřela rakev zemřelého syna. Po 40 letech přišel neuvěřitelný šok!

rakev, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. února 2019 17:19 | Aktualizováno: 27. února 2019 16:51

Jen prázdnou rakev a zbytky přikrývky nalezla matka zemřelého syna po 42 letech při exhumaci jeho těla. Kam se tělo podělo, nikdo neví. Orgány zemřelého možná mohly být po jeho smrti využity pro účely skotských nemocnic.

Matka se přes čtyřicet let snažila o to, aby došlo k exhumaci těla jejího zesnulého syna. To se ji letos podařilo. Když k exhumaci došlo, matka však byla v šoku. Rakev zemřelého byla zcela prázdná. 

Její syn Gary zemřel v červenci roku 1975 pouhých sedm dní po svém narození v Královské nemocnici pro nemocné děti ve skotském Edinburghu. Teď jeho matka Lydia Reidová tvrdí, že už na pohřbu novorozeněte věděla, že jeho rakev je prázdná. 

"Rakev byla velmi lehká. Věděla jsem, kolik váží miminko. Můj synek tam nebyl. A opět mi nikdo nevěřil," postěžovala si Reidová britské stanici BBC. Reidová byla celých 42 let přesvědčená, že Gary není v rakvi. Nakonec přesvědčila profesorku Susan Blackovou, aby zjistila DNA ze stop chlapečkova těla. To napomohlo tomu, že soud vydal příkaz k exhumaci jeho tělo. 

"Chtěla jsem se mýlit. Chtěla jsem, abych byla za hloupou starou ženu. Ale v minutě, kdy Susan zvedala přikrývku z rakve, věděla jsem, že tam není nic. Nic," dodává. "Vzalo mě to za srdce. Nevěděla jsem, co říct," doplnila. 

Profesorka Blacková objevila přikrývku, klobouček, křížek a jmenný štítek na rozpadlé rakvi, na kterém bylo nesprávně uvedené jméno Garyho.

Zdravotnická organizace NHS ve Skotsku byla nucená přiznat rozsáhlou retenci orgánů v roce 2001 po vyšetřování v Alder Hey nemocnici v Liverpoolu. Mezi lety 1997 až 2000 bylo na 6 tisíc orgánů odebráno pro potřeby skotských nemocnice, zejména od dětí. 

Reidová se domnívala, že její syn byl jednou z obětí této praktiky, a proto po těle tak usilovně pátrala. "I kdyby ležel v nějaké výzkumné baňce v nějaké nemocnici, chci to vědět. Pokud je možnost, jak svého syna získat zpět, tak ji chci využít," uvádí. 

"Nakonec je zde pouze jedno logické vysvětlení, a to takové, že tělo nikdy nebylo do rakve umístěné," uvedla profesorka Blacková pro BBC. Zástupce organizace NHS Jim Crombie vyjádřil lítost. "Upřímnou soustrast rodině Garyho Patona," sdělil.

Témata: Lidé pohřebnictví