Otřesný zážitek studentky: Cizinec mě znásilnil a... Předstírala jsem, že jsem mrtvá!

Andrea Sicignano 4

Autor: Klára Dosedělová, stars24.cz

30. prosince 2018 19:59 | Aktualizováno: 31. prosince 2018 17:57

Americká studentka Andrea Sicignano (27) se svěřila světu se svým příběhem. Na facebooku popsala, jak ji nedávno ve Španělsku znásilnil a brutálně zmlátil cizí muž. Místo, aby se uzavřela do sebe, se dívka rozhodla bojovat s osudem a pomoci lidem, kteří prožili stejné trauma jako ona. A do světa poslala srdceryvný vzkaz, která jen na facebooku sdílely desetitisíce lidí.

Andrea posledního půl roku žila v Madridu a druhý prosincový víkend ji navštívila kamarádka. „Šli jsme ven, abychom viděli flamenco show. Obě jsme byly opilé a když jsme odešly z baru, rozdělily jsme se. Snažila jsem se dostat domů, ale sedla jsem do špatného autobusu, který mě odvezl na neznámé místo. Byla jsem poslední, kdo vystoupil z autobusu; všichni ostatní cestující už opustili zastávku. Posadila jsem se na lavičku na autobusové zastávce, abych zjistila, co dál. Muž, který byl v autobusu a který viděl, že jsem ztracená a rozrušená, si sedl vedle mě a nabídl mi pomoc,“ popisuje dívka, jak se vše semlelo.

Protože byly čtyři hodiny ráno, veřejná doprava už nejezdila. A muž ji ujistil, že jí pomůže dostat se domů. Není si prý jistá, co se stalo potom, ale když cítila, že by mohla být v nebezpečí, snažila se od něj odejít. „Ale muž se ke mně začal chovat násilně,“ vzpomíná Andrea. „Když jsem bojovala, začal mě bít. Křičela jsem a bojovala jsem vší silou, kterou jsem měla. Zoufale jsem se snažila dosáhnout na svůj telefon, ale on španělsky křičel: Mám svůj telefon, nemůžeš nikomu zavolat,“ vypráví dívka.

Pak ji několikrát udeřil do tváře, pak už nemohla bojovat. „Už jsem nemohla křičet. Sotva jsem viděla skrz krev v očích. Byla jsem si jistá, že mě zabije. Nakonec jsem zavřela oči. S nadějí, že mě přestane bít, jsem předstírala, že jsem mrtvá. Modlila jsem se, aby až otevřu oči, byl pryč. Nevím, kolik času uběhlo, než jsem konečně otevřela oči, ale když jsem to udělala, zmizel,“ popisuje nejhorší chvíle svého života Andrea.

„Znásilnil mě. Oslepená krví a tmou jsem se posadila a začala jsem sbírat svoje věci. Moje legíny byly omotány kolem mých bot, takže jsem si je nemohla natáhnout zpět,“ říká s tím, že se nakonec oblékla a dala se na útěk. Běžela po ulici a z plných plic křičela o pomoc. „Zoufale jsem mávala, a přesto mě tři až čtyři auta jen minula. Konečně jeden řidič zastavil. Běžela jsem k němu a křičela. Obličej, vlasy a sako jsem měla pokryté krví. Hodný cizinec - kterému jsem vůbec neměla šanci poděkovat - zavolal sanitku a snažil se mě uklidnit, zatímco jsme čekali, než dorazí,“ vzpomíná s tím, že do nemocnice jela sama a velmi vyděšená.

Oceňuje práci zdravotníků, kteří podle ní jej vyšetření brali velmi vážně. Udělali jí magnetickou rezonanci, provedli vyšetření týkající se znásilnění a otestovali jí oči, protože jedno měla příšerně nateklé. „Můj nos byl zlomený na 4 místech. Měla jsem modřiny a škrábance na celém těle,“ vysvětluje.

„Tyto poslední dny byly plné lékařských a soudních schůzek a policejního vyšetřování. Madridská policie byla v průběhu celého procesu neuvěřitelně užitečná, z mého případu udělali prioritou. Požádali mě, abych se vrátila na místo zločinu, našli jsme některé z mých věcí a mou krev na plotě. Forenzní tým vše prohledal kvůli DNA,“ uvedla na facebooku Andrea.

Pachatele se nakonec podařilo najít. Dívka mu pohlédla do očí a na policejní stanici ho identifikovala. Muž je aktuálně za mřížemi a čeká na proces. „Později jsem viděla videozáznam z jízdy autobusem, sledovala jsem, jak se na mě muž po celou dobu díval. Mohl mě zabít. Nechal mě ležet v louži vlastní krve - pouhých 20 kroků od hlavní silnice. Myslel si, že jsem mrtvá. Ale přežila jsem. Jsem pořád tady. Jediná emoce, kterou jsem dokázala za celý ten týden cítit, byla úleva. Úleva, že jsem ještě naživu,“ přiznává studentka.

Právě kvůli tomuto zážitku teď poslala celému světu vzkaz. „Prosím. Tohle je pro každou ženu, kterou znám, a každého člověka, který má matku, sestru, dceru, manželku nebo přítelkyni. Prosím, obejměte je a ujistěte se, že vědí, že je to velmi, velmi skutečná věc. Nikdy jsem si nemyslela, že by se mi něco takového mohlo stát. Cestovala jsem sama dlouhé roky. Jsem silná, inteligentní a nezávislá. Na ničem z toho nezáleží, když jste vydáni na milost člověku, který vám chce ublížit,“ varuje prostřednictvím svého poselství.

„To je skutečné. Tohle se stalo. Stává se to. A bohužel se to bude dít i nadále. Ale prosím, nikdy si nemyslete, že se vám to nestane. Jsem obklopena takovými milými, silnými, milujícími lidmi, kteří mi poskytli podporu. Jejich slova a láska mi daly tolik síly. Nedovolím, aby to vše zlomilo mého ducha. Tato noc mě nebude definovat. Odmítám nechat toho muže, aby mě zbavil mé nezávislosti jako ženy. Ale věci se pro mě změní. Nikdy už nebudu pít do té míry, že přestanu být ve střehu Ale tyto hrozné věci se stávají ženám pořád Když jsou opilé, když jsou střízlivé, na túře i ze strany ochranky v jejich hotelu. Nikdo z nás není nepřemožitelný, a teď to vím,“ přiznává Andrea.

„Jak zabráníme tomu, aby se tyto věci stávaly? My, jako ženy, nemůžeme. Záleží na mužích, kteří musí pochopit, co znamená respektovat ženy. Ženy nejsou objekty, nejsme tady, aby si nás někdo vzal, použil a vyhodil nás. Nemůžeme žít náš život ve strachu, nemůžeme nechat zlo zvítězit,“ vzkazuje ženám i mužům znásilněná dívka.

Dodává, že je ráda, že o svém příběhu může teď mluvit. Andrea a její blízcí vytvořili sbírku na stránce GoFundMe, aby získali finanční prostředky na pomoc, vzdělávání a podporu obětí sexuálních útoků. V příspěvku na stránce studentka říká, že „malá část" peněz půjde na její „léčebné výdaje a letenky.“

„Ale drtivá většina těchto peněz půjde přímo na pomoc a záchranu životů jiných lidí, kteří byli sexuálně napadeni. Ze hloubi srdce chci poděkovat všem, kteří mě vyslechli a podpořili. Vaše slova jsou tak silná. Společně všichni můžeme něco změnit,“ dodává Andrea.

Témata: Andrea Sicignano Znásilnění Španělsko