Případ, který lékaře zvedl ze židle! Matka se synem dostali záhadnou nemoc, neuvěříte z čeho!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. prosince 2018 11:17

Americký magazín tropické medicíny a hygieny informoval o podivném případu, který se odehrál v Číně. 78letá žena a její 46letý syn záhadně onemocněli a skončili v nemocnici. Lékaři nakonec zjistili, co je příčinou jejich obtíží, ačkoliv tomu zpočátku nechtěli uvěřit.

Žena se synem si podle lékařů z nemocnice v čínské provincii Kuang-tung nejprve stěžovali na ospalost a bolesti hlavy, které se ale nelepšily. Trvaly u nich dlouhých 20 dní a přidaly se k nim i kognitivní poruchy.

Lékaři byli z jejich zdravotního stavu zmatení. Lingli Lu pro deník New York Times uvedl, že oba byli ještě před nedávnem zcela zdraví a obtíže se objevily poměrně náhle a nečekaně.

Testy nakonec prokázaly, že oba pacienti trpí infekcí potkaního plicního viru, nemocí, která napadá míchu a mozek a může způsobit vážnou meningitidu.

Virus se nejčastěji objevuje i slimáků a v plicích potkanů, lékaři si proto nedokázali představit, jak se jím mohli nakazit dva lidé.

Na stopu je přivedl až nový objev tamních vědců. Ti totiž zjistili, že virus přenáší také stonožky. A právě tyto tvory muž i jeho matka konzumovali. Doslechli se totiž, že v zimních měsících konzumace stonožek zabraňuje prochladnutí.

Po měsíci byli oba lidé přeléčeni a propuštěni do domácího léčení, podle lékařů ale může být lidí s podobnými problémy víc. Stonožky jsou totiž zdrojem parazitů, v Číně jsou ale poměrně hojně konzumovány. Odborníci proto doporučují, aby je lidé před pozřením alespoň tepelně zpracovali, čímž zabijí většinu bakterií a parazitů.

Témata: Lidé lékaři Čína