Lidmi otřásá šokující případ: Muž šel k lékaři s banalitou. Nastalo 20 let utrpení, musel spáchat sebevraždu!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. prosince 2018 9:05

Kanadu zasáhl případ muže, který se rozhodl podstoupit laserovou operaci očí. Běžně prováděný zákrok ale muži způsobil takové problémy, že už z nich neviděl jediné východisko. Po dvaceti letech bolestí spáchal sebevraždu.

Rodina 54letého Paula Fitzpatricka z kanadské provincie Ontario médiím vypověděla příběh tragického osudu muže, který nyní vyšetřuje policie. Vše začalo obyčejnou operací očí, při níž se laserem seřezává rohovka.

Po zákroku ale u Paula propukly silné bolesti očí. Neuralgie rohovky mu způsobila poškození nervů oka a bolest u ní může být tak nesnesitelná, že člověk není schopen běžného života. To potkalo i Paula.

Podle jeho matky se sice nechal operovat v době, kdy tyto zákroky nebyly na denním pořádku, pečlivě si ale vybral kliniku, na níž operaci podstoupí, a rozhodl se pro šetrnou formu zákroku, takzvanou fotorefrakční keratektomii. Při ní dojde k odstranění tenké horní vrstvy oka a jejímu zlikvidování, což má za následek lepší vidění.

Podle lékařů jde o bezpečný zákrok, Paul ale po operaci začal trpět migrénami a oči mu vysychaly. Nikdo z lékařů v Kanadě mu ale nedokázal pomoci a proto hledal Paul odborníky v USA i v Evropě. Bolest očí se však stupňovala a sám muž ji popisoval, jako kdyby mu někdo bodal žhavé jehly do očí.

Poslední měsíce svého života už jen ležel se zavřenýma očima, aby zmírnil nesnesitelnou bolest. Ani to ale nepomohlo a nakonec spáchal sebevraždu. Zanechal po sobě dopis na rozloučenou, v němž rodině vysvětlil, že to udělal kvůli nesnesitelné bolesti, kterou po tolika letech už nemohl vydržet. 

Zatímco v Kanadě jde o první případ, ve Spojených státech se pro stejný osud rozhodlo už několik lidí, které spojoval stejný problém, tedy útrpná bolest očí po operaci.

Témata: Lidé lékaři