Dívku dva roky bolela hlava. Lékaři jí posílali domů, pak zjistili děsivou věc!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. října 2018 22:02

Dívka trpěla velmi nepříjemnými zdravotními problémy. Dva roky ji bolela hlava a neustále se cítila, jako by byla opilá – a to i když neměla ani kapku alkoholu. Lékaři ji nejprve odbyli, pak ale zjistili děsivou věc.

Čtyřiadvacetiletá Jodie Baitson-Horrocksová se narodila se vzácným onemocněním mozku, dlouhé roky o tom ale vůbec neměla tušení. Lékaři na skutečný důvod jejích problémů přišli až letos v létě.

Dívka si na problémy stěžovala dlouhodobě, v posledních letech se ale příznaky zhoršovaly. Po mnoha návštěvách všemožných lékařů přišla děsivá diagnoza.

K lékaři ji dohnaly silné bolesti hlavy a pocity opilosti. „Celé roky trpěla únavou a bolestmi, ale poslední dva roky se to rapidně zhoršilo. Chodila k různým lékařům, kteří jí dávali léky, ale nic jí nepomohlo." vysvětlovala její matka Paula Horrocksopvá pro britský deník Metro s tím, že posledních pár let pro ně byla noční můra.

Lékaři i neurologové nejprve Jodie odbyli s tím, že má jen migrény a předepsali jí léky. Nyní se však ukázalo, že pravda byla mnohem vážnější než se zdálo. Po zhoršení symptomů mladou ženu lékaři poslali na CTčko a magnetickou rezonanci. 

Výsledky ukázaly drsnou realitu. Jodie diagnostikovali takzvanou Chiariho malformaci, což je vrozená chyba centrální nervové soustavy. Jodiin zadní mozek je fixován na míchu – v podstatě to znamená, že část mozkové tkáně tlačí do páteřního kanálu a ucpává míchu.

Musela tak podstoupit dvě operace. První, ke které došlo v červnu, byla neúspěšná. Při druhé její odstranili část lebky. „Je příliš brzy na to říci, jak byla operace úspěšná. Pokud by ji neoperovali, mohla zcela ochrnout," dodala její matka, která založila sbírku, kde její dceři lidé přispívají na zotavení.

Po druhé operaci navíc musela dívka zůstat dlouho v nemocnici, protože se nakazila meningokokem. Domů se tak dostala až před několika dny.

Témata: Lidé ženy lékaři