VIDEO: Brutální útok na seniorku: "Hloupá, ošklivá krávo, černý bastarde!"

Boeing 737-800 společnosti RyanAir

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

25. října 2018 16:42

Španělská policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo 19. října na letišti Stansted v Londýně. Cestující natočili jiného cestujícího, který rasisticky nadává starší ženě tmavé pleti. Britská policie uvedla, že muže už identifikovala, píše CNN.

Muž slovně napadl sedmasedmdesátiletou Delsie Gayleovou, které vyhrožoval a pokoušel se ji vystrčil ze sedadla. „Nemluv se mnou cizím jazykem, ty hloupá ošklivá krávo,“ křičel na ni.

V úterý britská policie uvedla, že „pracovala na identifikaci obou stran zapojených do tohoto incidentu“. Doplnila také, že zjištěné informace předala úřadům ve Španělsku.

Carol Gayleová, dcera napadené ženy, pro britskou televizní stanici ITV v úterý řekla, že jí policie řekla, že „ve čtvrtek by měli přijít za maminkou kvůli prohlášení".

Společnost RyanAir se stala terčem kritiky za to, jak incident vyřešila – muže nechala sedět na původním sedadle a Gayleovou přemístila jinam.

Muž začal nadávat poté, co Gayleová se, která trpí artritidou, nedokázala okamžitě postavit, aby mu umožnila prolézt na jeho místo, vysvětlovala dcera napadené ženy pro The Huffington Post.

„Je mi jedno, jestli jsi s*kra nemocná nebo ne, pokud jí řeknu, aby vstala, tak vstane," křičí muž na videu, které pořídil jeden z cestujících. Ženu také označil za „ošklivého černého bastarda" a hrozil jí, že ji vyhodí.

Kauza vyvolala v Británii poprask. Premiérka Theresa Mayová prostřednictvím svého mluvčího takové chování odsoudila. „Premiérka vždycky jasně říkala, že rasové urážky jsou odporné," řekl mluvčí novinářům s tím, že nechce komentovat tento konkrétní případ.

Útok odsoudili i další politici, jeden z poslanců dokonce vyzval k bojkotu společnosti RyanAir kvůli tomu, že se s incidentem nedokázala důrazně vypořádat.

David Lawrence, londýnský hudebník, který incident natočil, řekl CNN: „Když se podíváte na záběry, uvidíte, jak se to vyvíjelo a jak tento člověk začíná přitvrzovat útok. Je to absolutně nechutné, odporná slova.“ Dodal, že kapitán mohl zavolat policii, nebo muže z letu vyhodit.

Gayleová se podle svých slov po incidentu cítí velmi sklesle. „On si zaplatil za cestu já taky. Tak proč mi nadával? Kvůli barvě mé kůže," řekla. „Kdybych mu to udělala já, jsem si jistá, že by zavolali policii,“ dodala naštvaná žena.

Její dcera, která byla s matkou v letadle, dodala, že se od letecké společnosti nedočkaly žádné omluvy ani reakce.

Témata: rasismus RyanAir Velká Británie