Nechutný podvod: Mladá žena předstírala, že má rakovinu! Důvod vás šokuje!

Protonová léčba

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

20. října 2018 9:30

Mladá žena byla v Austrálii zatčena poté, co měla fingovat rakovinu, aby získala peníze. Údajně měla nekalým způsobem z vytvořeného profilu získat až 55 tisíc dolarů od nic netušících dárců, píše BBC.

Lucy Wieland (27) používala sociální média, aby dokumentovala svou podvodnou cestu při léčbě rakoviny, bylo řečeno u soudu v australském spolkovém státě Queensland. Wieland si měla založit profil na stránce GoFundMe, což je stránka, na které si mohou lidé s různými problémy založit svůj účet a žádat skrze něj o finanční pomoc veřejnost.

Pachatelka byla zadržena poté, co na její případ upozornil člověk, který spatřil její profil na dané sociální síti. Na fotkách, které mladá žena umísťovala na svůj profil, byla zobrazena s různým zdravotním vybavením jako jsou dýchací masky nebo chodítka.

Fotila se také s náplastmi, které měly zakrývat ranky po intravenózní léčbě nebo s šátkem či čepicí, jenž měly zakrývat ztrátu vlasů způsobenou bojem s nemocí. V jednom komentáři například psala: „Únava se stává problémem. Jsem všem velmi vděčná za jakoukoliv pomoc.“

Na fotkách se s ženou objevuje také její partner. U něho není jisté, jestli o podvodu věděl, nebo se domníval, že jeho partnerka je opravdu nemocná.

Případ komentoval také policejní detektiv inspektor Chris Lawson, ten řekl: „Skutečnými oběťmi jsou zde lidé, kteří o jejím příběhu slyšeli a snažili se jí pomoci.“

Provozovatelé stránky GoFundMe celou dobu spolupracovali s vyšetřovateli případu. V jejich prohlášení stojí: „V tomto případě byla celá kauza sledována našim týmem. Uživatelčin profil byl zakázán a peníze od dárců budou vráceny.“

GoFundMe je fundraisingová stránka sloužící jednotlivcům, skupinám nebo organizacím. Zájemci o finanční pomoc si mohou na této stránce založit svůj profil a informovat veřejnost o svém problému nebo záměru. GoFundMe je založen na základě crowdfundingu (skupinovém financování), což je způsob financování, kdy větší počet jednotlivců přispívá menším obnosem k cílové částce, která je potřebná k realizaci nějakého záměru.

Témata: rakovina Austrálie podvod