Peklo v Hurghadě pokračuje! Zemřela další turistka!

Egypt

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. září 2018 18:28

Hannah Barcoftová (38) vyrazila na dovolenou do egyptské Hurghady se svou maminkou Janice Bowlesovou. A protože si chtěly dny volna užít naplno, vyrazily ženy na jednou z oblíbených atrakcí. Jenže jedna z nich tuto „zábavu“ nepřežila.

Hannah a Janice se rozhodly vyzkoušet jízdu na nafukovacím banánu. Ten se s nimi ale během jízdy převrátil – a to jen vteřiny poté, co řidič rozjel nastartovaný tažný člun, píše britský The Sun.

Jízda se pro Janice stala osudnou. Spadla a utopila se. „Všichni jsme odletěli různými směry. Nevím, co se stalo s mámou. Vím, že jsem byla uvězněna pod vodou,“ vzpomíná Hannah na osudové chvíle.

„Ten pohled nazpět je ohromující. Stále si říkám: Proč jsem si nesundala svou záchrannou vestu a neplavala rychleji k mé mamince? Možná by ji to zachránilo a ona by nezemřela,“ vyčítá si její smrt Hannah.

„Když jsem se tam dostala, říkala: "Nemůžu dýchat, nemůžu dýchat." Křičela jsem o pomoc. Plakala jsem a křičela. Řidič chytil záchrannou vesty a já se ji snažila vytáhnout, ale nebylo se za co držet. Křičela jsem: "Pomozte jí, pomozte jí." Ale pak se její ústa naplnila vodou,“ popisuje žena.

Po pěti až deseti minutách letu byla Janice vytáhnuta na člun, ale v té době už byly její rty modré. Cestující jí přesto dávali první pomoc a dávali jí masáž srdce. „Říkala jsem: "Je mrtvá, je mrtvá",“ cituje Hannah deník The Sun.

Janice byla odvezena na jinou loď, pak byla dopravena do přístavu. Ambulance ji odvezla do nemocnice, lékaři jí zavedli hadičky a pokračovali v oživování. „Profackovala jsem ji a říkala: "Mami prosím, probuď se",“ říká Hannah. „Ale pět minut poté, co jsme se dostali do nemocnice, mi řekli: "Promiňte, je mrtvá".“

Hannah vysvětlila, že s matkou chtěla být pár minut o samotě, aby se pokusila vyrovnat s její smrtí. „Řekla jsem, že musím být s maminkou, ale chtěli po mě pas a zdravotní pojištění. Jakmile jsem jim to dala, dali mi pět minut, abych se rozloučila se svou maminkou,“ říká zlomená žena.

„Chtěla jsem ji obejmout, ale nešlo to, takže jsem se na ni vyšplhala a položila jsem si její ruce na svou hlavu a řekla jsem: "Prosím, nenechávej mě tu." Pak mě odtáhli z jejího těla“ popsala dcera mrtvé s tím, že jí řekli, že už není čas.

Svědek, který nehodu viděl, také popsal médiím pokus o záchranu Janice. „Slyšel jsem, jak dcera běduje, protože věděla, že se s její maminkou stalo něco vážného," řekl. „Dostali dámu ven a oni prováděli komprese hrudníku, ale ona vůbec nedýchala. Křičel jsem na ně, aby jí otevřeli dýchací cesty, ale oni mě tlačili zpátky,“ uvedl očitý svědek.

Stalo se to 21. srpna – tedy přesně týden poté, co v Hurghradě záhadně zahynul britský manželský pár. Zesnulí manželé i Janice a její dcera využívali služeb cestovní kanceláře Thomas Cook. Kancelář i britské ministerstvo zahraničí smrt turistky potvrdily a rodině vyjádřily soustrast. „Náš sociální tým i nadále dělá vše, co je v jeho silách, aby v tuto chvíli podpořil její rodinu. Naléhavě zkoumáme, co se stalo,“ uvedla cestovní kancelář Thomas Cook. Hannah pomáhali také zástupci britské ambasády. 

Témata: Egypt cestování