Muži se roztáhl konečník na 20 centimetrů. Šokovaní lékaři varují: Tohle se může stát i vám!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. srpna 2018 14:13

Lékaři jednou za čas zveřejní nezvykle těžké či děsivě vyhlížející příklady pacientů, čímž chtějí donutit další nemocné, aby nepodceňovali problémy a včas vyhledali pomoc. Britští specialisté nyní médiím vypověděli příběh muže, který trpěl zácpou. Odmítl ale lékařské ošetření, což s sebou neslo fatální následky.

Zveřejnění případu čtyřiadvacetiletého mladíka, kterého lékaři zachraňovali v londýnské nemocnici Newham University Hospital, by mělo donutit k návštěvě lékařů zejména ty, kteří podceňují opakované zácpy.

Do ambulance přišel muž s tím, že trpí ukrutnými bolestmi v podbřišku. CT vyšetření potvrdilo, že jeho tlusté střevo je doslova nafouknuté a plné stolice. Jde o klinický jev, s nímž se lékaři setkávají méně často, než by měli. Mnoho lidí totiž tyto problémy podceňuje a zanedbává.

Při těchto problémech ale střevo ztrácí schopnost vylučovat svůj obsah. A v tomto případě šlo o skutečný extrém, protože konečník pacienta se roztáhl na neuvěřitelných více než 18 centimetrů.

Navzdory alarmujícímu stavu muž odmítl klystýr, spokojil se s projímadly a trval na svém propuštění z nemocnice. Lékaři neměli na výběr, věděli ale, že stav pacienta se bude zhoršovat. A to se také stalo.

Za dva dny se totiž muž však vrátil, a v mnohem horším stavu. "Při dalším vyšetření jsme zjistili, že u pacienta nastala perforace tlustého střeva. Do těla mu takto pronikly bakterie z výkalů a ochromily činnost ledvin," vysvětluje tamním médiím ošetřující lékař Alexandros Apostolopoulos.

Mladík ztrácel vědomí a byl ve stavu ohrožení života. Prasklé střevo je totiž smrtelné, pokud se postižený nedostane k lékařům včas. Muže proto museli okamžitě operovat a nyní je jeho stav stabilizovaný.

Podle lékařů není vhodné se při chronické zácpě spolehnout pouze na volně prodejné léky a projímadla. Tlak, který je při zácpě vyvíjen na střevní stěnu, totiž může způsobit vředy a posléze dojde k prasknutí. Lékaři se proto vyzývají pacienty, aby při obtížích trvajících déle než několik dní vyhledali lékařskou pomoc dříve, než jim půjde skutečně o život.

Témata: lékaři nemoc