Muže olíznul pes, přišel o obě ruce i nohy! Lékaři varují: Může se to stát i vám!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. srpna 2018 16:02

Otřesným zážitkem si prošel sedmačtyřicetiletý Greg Mauteufel z amerického Wisconsinu. Poté, co ho olíznul jeho vlastní pes, mu lékaři museli amputovat všechny čtyři končetiny.

Greg navštívil lékaře s příznaky, které se na první pohled podobaly chřipce. Komplexnější vyšetření ale ukázalo, že to co se zdálo být banální nemocí je ve skutečnosti něco mnohem horšího. Krevní infekce způsobena bakteriemi.

Ty kromě horeček a střevních obtíží způsobily, že se muži na končetinách začaly objevovat velké modřiny. Podle lékařů se infikoval patogenem, který se nachází ve slinách psů a koček. Ten začal působit na jeho tělo a způsobil otravu krve.

Infekce se rozšířila na všechny čtyři končetiny a nenávratně poškodila tkáně i svalstvo. Lékařům i přes veškerou snahu nezbylo nic jiného, než muži ruce a nohy amputovat.

Nejprve muži uřízli obě nohy pod koleny, o tři týdny později přišel o obě ruce v předloktí. Infekce se ale rozšířila i do obličeje, lékaři proto budou zřejmě muset amputovat muži i nos a další části.

Podle lékařů jde sice o výjimečný případ, může se ale stát každému. Nešlo totiž o nijak nemocného psa, ale zdravé zvíře, které má na jazyku stejné bakterie, jako kterýkoliv jiný pes nebo kočka.

Gregova oslabená imunita ale způsobila, že si jeho tělo s cizími bakteriemi nedokázalo poradit a podlehlo jím. Většinou je obranyschopnost těla natolik silná, že cizorodé bakterie zahubí ještě na kůži.

Gregovi se po operacích zhroutil život, bojuje ale dál. Je rozhodnut žít a lékařům povolil, aby mu amputovali cokoliv, co bude třeba, pokud ho udrží naživu.

Témata: Lidé Psi