Žena si stěžovala na bolest oka, lékaři byli v šoku!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. srpna 2018 8:48

Britští lékaři se setkali s naprosto ojedinělým případem. Přišla za nimi 42letá žena stěžující si na bolest oka. To, co našli, by je ale nenapadlo ani v těch nejhorších snech.

Ženu trápila bolest v oku, které bylo navíc opuchlé. Po bližším zkoumání objevil lékařský tým malou cystu, to pravé překvapení na ně ale čekalo uvnitř.

Cysta se totiž utvořila kolem kontaktní čočky. I současné nejmodernější čočky by se měly po několika hodinách z oka vyndat a není doporučeno v nich trávit celý den. Britka ji měla v oku 28 let.

Celou tu dobu ale oční lékaře nenavštívila a na problémy si nikdy nestěžovala. Čočka jí přitom do oka vklouzla, už když jí bylo 14 let.

"Pacientka byla zasažena do levého oka raketou při hraní badmintonu ve věku 14 let. Nosila kontaktní čočku RGP, která poté nebyla nikdy nalezena. Předpokládalo se, že kontaktní čočka vypadla z oka a ztratila se," píše lékařský časopis BMJ

Lékaři Sirjhun Patel, Lai-Ling Tan a Helen Murgatroydová tvrdí, že se kolem čočky vytvořila cysta, která vznikla poté, co se čočka usadila nad levým očním víčkem.

Lékaři tvrdí, že spontánní migrace tvrdých kontaktních čoček do očního víčka je poměrně běžná věc. Takto dlouho ale čočku v oku ještě nikdy nikdo neměl.

Témata: Lidé nemoc lékaři oči