Lukáškovi se změnil život v jednom okamžiku. Léčba je náročná a nákladná, pomoci můžete i vy!

Lukášek se svými rodiči.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

29. května 2022 13:39

Češi v posledních letech několikrát prokázali, že jim osudy druhých nejsou lhostejné, stačí zmínit vlny solidarity během epidemie covidu či války na Ukrajině. Pomoci můžete také rodině malého Lukáška, jemuž se před dvěma lety během chvíle změnil život.

Lukášek se narodil jako naprosto zdravý a šikovný chlapec. Stačilo však pár minut a jeho život se změnil. Psal se 27. květen 2020, když s rodiči odjel za babičkou a dědečkem, kteří jej měli na starost, zatímco tatínek s maminkou pracovali na zahradě.

Kluk se ovšem prarodičům v nestřeženém okamžiku ztratil z dohledu. Když to zjistili, dali se do pátrací akce, přičemž jejich kroky vrzy vedly k bazénu. Bohužel, malé dítě už bezvládně leželo na hladině.

"Tatínek pro Lukáška okamžitě skočil, vytáhl ho a maminka zahájila resuscitaci a dědeček s babičkou zavolali rychlou záchrannou službu. I když sanitka dorazila za pět minut, ještě nějakou dobu trvalo než chlapečka oživili a začalo mu zase srdíčko tlouct," uvádí v tiskové zprávě zástupci o.p.s. Život dětem, která nyní rodině pomáhá. 

Záchranáři odvezli Lukáška do Fakultní nemocnice v Ostravě, jeho stav byl ovšem kritický. Deset dní strávil v umělém spánku a s dýcháním mu pomáhal vysokofrekvenční plicní ventilátor. Lékaři po jeho probuzení zjistili, že nevidí a neposlouchají ho horní a dolní končetiny. 

Chlapečkovi hodně pomohla terapie v Městské nemocnici Fifejdy, kde podstoupil dvanáct hyperbarických komor. Navzdory tomu se ukázalo, že mozek je poškozený více, než se očekávalo. Po této léčbě byl propuštěn domů a dělal další pokroky. 

Dnes se dokáže plazit po bříšku, posadit se, hrát si s hračkami a sledovat okolí, také se snaží lézt po čtyřech. Jeho nejbližší si ale pochopitelně přejí, aby se i postavil, udělal první krůček a začal mluvit. 

Lékaři konstatovali, že největší pokroky udělá jejich pacient do čtyř let od úrazu, proto je třeba vytrvat. Navíc se objevila možnost léčby pomocí kmenových buněk. 

Rodina už však věnovala všechny své finanční prostředky na Lukáškovu dosavadní léčbu a dostala se do finanční tísně. Obrátila se proto na o.p.s. Život dětem a jejím prostřednictvím na veřejnost, kterou žádá o pomoc.

Jak můžete pomoci?

Budeme Vám nesmírně vděční, pokud chlapečkovi pomůžete. Společně můžeme Lukáškovi pomoci splnit jeho velká přání, postavit se na nožičky, udělat první krůček a začít opět mluvit.

Maminka chlapečka říká, že zázraky se dějí, jen je zapotřebí věřit. A když je člověk v beznadějné situaci, může poprosit ostatní o pomoc.

Proto velmi prosíme za Lukáška a jeho rodiče o podporu. Jeho cesta za uzdravením obnáší částku 2 964 276 Kč. Podrobné informace ke sbírce najdete na webové stránce www.uzdraveniprolukaska.cz. 

Do sbírky se můžete zapojit zasláním jakékoliv částky na transparentní účet 1117771700/5500 pod variabilním symbolem 6262, a do poznámky napsat Lukášek.

Se srdečným pozdravem a poděkováním za pomoc Lukáškovi v jeho cestě za uzdravením o.p.s. Život dětem a Lukášek s rodiči.

Témata: Lidé děti o.p.s. Život dětem sbírka