Několik dní jsme nejedli, museli jsme utéct! Žena popsala děsivé zážitky z krytu pod mariupolským divadlem

Divadlo v Mariupolu, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

17. března 2022 21:23

Dospělí ukrývající se v protileteckém krytu pod divadlem v obléhaném ukrajinském Mariupolu několik dní nejedli a potravu nechávali dětem. Vařili na rozštípaných sedadlech z hlediště, popsala své zážitky z desetidenního pobytu v tomto krytu osmatřicetiletá Kateryna stanici BBC. Ruské síly ve středu divadlo bombardovaly.

Ve chvíli, kdy ruská armáda na divadlo svrhla ničivou bombu, mohlo být v krytu pod ním podle odhadů místního starosty až 1200 lidí. Kryt podle radnice vydržel. Zachráněno z něho bylo zatím asi 130 lidí, počty případných obětí úřady stále neznají.

Kateryna se do krytu pod divadlem uchýlila společně se svým 17letým synem. Jejich vlastní domov byl stejně jako domovy mnoha dalších lidí v obléhaném Mariupolu zničen při útocích ruských vojáků. Matka se synem měli za to, že Doněcké oblastní činoherní divadlo jim poskytne relativně bezpečné útočiště.

"Na začátku to bylo velmi náročné, protože jsme neměli moc dobře organizované dodávky jídla. Takže první dva dny dospělí nic k jídlu neměli," sdělila BBC Kateryna, která nechtěla zveřejnit své příjmení. "Jídlo jsme dávali jen dětem," doplnila.

Lidé v krytu spali na měkkých částech sedadel z hlediště divadla, které dali na zemi k sobě. Dřevěná sedadla rozštípali a používali je k rozdělání ohně na vaření. "Kolem divadla nebylo dost stromů, které bychom mohli použít, a navíc bylo nebezpečné vycházet ven," dodala Kateryna.

Čtyři dny poté, co Kateryna se synem přišli do krytu, zvládly ukrajinské síly lidem uvnitř poslat dodávku jídla i polní kuchyni. Lidé pak začali vařit k obědu polévku a občas ovesnou kaši. K večeři mívali čaj a sušenky.

Kateryna popsala, že během jejího pobytu byly postupně při náletech ruských sil zničeny nebo poškozeny nejrůznější budovy v okolí krytu. "Věděli jsme, že musíme utéct, protože se brzy stane něco hrozného," řekla.

Den před útokem na kryt z něho společně se synem odjela. Byli v konvoji o asi 2000 autech, kterému se v úterý podařilo Mariupol opustit.

"Naskočili jsme do auta, zatímco divadlo i okolí bylo ostřelováno," popsala Kateryna. V autě jeli se čtyřčlennou rodinou se psem a kočkou. "Poprosili jsme je, aby nás vzali, protože jsme neměli vlastní auto," vysvětlila žena.

Z Mariupolu se Kateryna dostala do Lvova na západní Ukrajině. "První den po tom, co jsme se dostali ven, jsem nemohla mluvit. Všichni jen plakali... Teď už mám ale pocit, že mi žádné slzy nezbývají. Myslím, že ta bolest nikdy nezmizí," řekla Kateryna.

Konec války je v nedohlednu, Rusko Ukrajinu ničí záměrně, tvrdí analýza

Podle analýzy televize CNN se ruská ofenzíva dopustila příliš velkého množství útoků a bombardování, aby se mohlo jednat o cokoliv jiného než o snahu podrobit si Ukrajince. Politický reportér Bílého domu Stephen Collinson se obává, že ruská strategie, která má za cíl způsobit lidem na Ukrajině maximální bolest a zkázu, prohloubí rozkol mezi zeměmi a ztíží možnost nalézt řešení vedoucí k ukončení války.

Ačkoliv se dlouze diskutovalo o možných obrysech příměří nebo dohod o ukončení bojů, ze strany Ruska jsou podmíněny například závazkem, že Ukrajina nevstoupí do NATO. Rusko by také mohlo požadovat určitou formu neutrality a demilitarizace. Její touhu po vstupu do Evropské unie by ale Putin přijal jen velmi těžko.

Podle analýzy na Ukrajině dochází k humanitární katastrofě, Západ ale bude s Putinem jen těžko hledat nějakou společnou řeč. Válka se totiž pro Rusko nevyvíjí dobře a je Rusko "strategickou a ekonomickou katastrofou." Sankce udělaly z Ruska během několika diplomatického, finančního a kulturního vyvrhela. 

"Přesto se Putin rozhodl konflikt eskalovat a stát se nehumánnějším. Ukrajinská města jsou v obležení, v některých dochází potraviny a voda, nic ale nenasvědčuje tomu, že by ruský prezident měl nějaké výčitky ohledně kruté lidské daně, kterou si jeho činy vybírají. Historie naznačuje, že pokud bude ke zničení Ukrajiny zapotřebí drsné a dlouhé tažení pomocí zbraní, jako je dělostřelectvo a rakety, je ochoten svůj záměr dotáhnout do konce. Nic také nenasvědčuje tomu, že sankce, které fakticky odřízly Rusko od světa, oslabují jeho vnitropolitickou pozici v kremelském systému, kterému dlouho dominoval," dodal reportér.

Témata: Ukrajina