Jedenáctiletý Ukrajinec sám došel na Slovensko! Matka vysvětlila, proč to umožnila

Jedenáctiletý ukrajinský chlapec sám dorazil na slovenskou hranici.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

6. března 2022 16:30

Uprchlíci z válkou zmítané Ukrajiny prchají nejčastěji do Polska, nejdojemnější příběh ale zaznamenali na hranici se Slovenskem. Tamním policistům se přihlásil nezletilý kluk bez jakéhokoliv doprovodu.

O případu informovala v sobotu na sociálních sítích slovenská policie. Šlo o jedenáctiletého chlapce ze Záporoží. "S jednou igelitkou, pasem a telefonním časem napsaným na ruce, přišel úplně sám, protože jeho rodiče museli zůstat na Ukrajině," uvedli policisté. 

O kluka se postarali dobrovolníci, kteří mu zajistili jídlo, pití a teplo. "Všechny si získal svým úsměvem, nebojácností a odhodláním, hodným skutečného hrdiny," dodali s tím, že se podařilo kontaktovat blízké, kteří si jej vyzvedli. 

Kontaktovat se povedlo i jeho matku, která natočila video, v němž vysvětlila, proč syna poslala samotného. "Vedle mého města je jaderná elektrárna, kterou ostřelují Rusové. Hořela, nemohla jsem opustit svoji mámu, nedokáže se samostatně pohybovat, proto jsem posadila syna na vlak směrem na slovenské hranice," nechala se slyšet.

Žena poděkovala také ukrajinským i slovenským celníkům, kteří chlapci pomohli překročit hranici. Podle jejích slov by měl být momentálně v Bratislavě. 

Témata: uprchlíci Slovensko válka na Ukrajině