Příběh, který dojal celý svět. Zoufalý otec nemohl z Ukrajiny, děti svěřil neznámé ženě

Ukrajinská matka převedla přes hranice cizí děti do bezpečí (Video: The Guardian)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. února 2022 11:04

S mobilním telefonním číslem ženy, se kterou se nikdy nesetkala, překročila Natalja Ablejevová hranici z Ukrajiny do Maďarska s drahocenným doprovodem - dvěma cizími malými dětmi, napsal zpravodajský server The Guardian.

Při čekání na ukrajinské straně hranice ji oslovil zoufalý 38letý muž z jejího rodného města Kamjanec-Podilskyj, který přijel s malým synem a dcerou. Pohraničníci by mu ale nedovolili odejít ze země. Ukrajina zakázala všem mužům ve věku 18 až 60 let opustit zemi, aby za ni mohli bojovat.

"Jejich otec mi jednoduše obě děti předal, dal mi jejich pasy a věřil mi, že je převedu na druhou stranu," řekla 58letá Ablejevová. Chlapeček, kterého znala jen několik hodin, ji pevně svíral rukama kolem krku.

Ukrajinská matka obou dětí byla mezitím na cestě z Itálie, aby je vyzvedla a vzala do bezpečí. Otec dal Ablejevové její číslo a rozloučil se s dětmi, zachumlanými v teplých bundách a čepicích.

Sama Ablejevová musela své dospělé děti nechat na Ukrajině. Syn je policista, dcera zdravotní sestra - ani jeden nesmí Ukrajinu na základě mobilizačního dekretu opustit. A tak vzala dvě malé cizí děti za ruku a společně překročili hranice.

Na maďarské straně v obci Beregsurány se posadili na lavičku nedaleko stanu, který tu slouží nepřetržitému přílivu uprchlíků proudících přes hranici. Chlapeček plakal, když konečně zazvonil mobilní telefon. Byla to jeho matka, která dorazila k hraničnímu přechodu.

Třiatřicetiletá Anna Semjuková objala syna, a pak i dceru, která ležela vyčerpaně zabalená v růžové dece. Poděkovala Ablejevové, a pak se obě ženy dlouze objaly a rozplakaly.

"Jediné, co teď můžu svým dětem říct, je, že všechno bude v pořádku," uvedla Semjuková. "Za týden nebo dva budeme doma," dodala.

Témata: Ukrajina