Hrdina z Krnova zachránil skupinku uprchlíků: „Jeden z nejsmutnějších pohledů, které jsem zažil!“

Ukrajina, ilustrační fotografie.

Autor: Markéta Bartošíková, stars24.cz

26. února 2022 21:40

Manažer projektu a koordinátor sociálního bydlení Městského úřadu v Krnově Mgr. Filip Vrchovský se stal hvězdou dnešního dne. Panu Vrchovskému se za dramatických okolností podařilo vyzvednout ženy a děti na ukrajinsko-polském hraničním přechodu. Všichni byli v pořádku převezeni do Krnova.

V sobotu 26. února dorazilo do Krnova prvních pět uprchlíků z ukrajinského města Nadvirna. Dvě ženy a tři děti zachránil sociální pracovník Městského úřadu v Krnově Mgr. Filip Vrchovský, který se pro ně vydal na ukrajinsko-polskou hranici.

„Já jsem měl očekávání úplně jiné. Myslel jsem si, že tam bude třeba desítka aut, že to bude zacpané, jsem věděl, ale že to bude úplně ucpané, jsem vůbec netušil,“ vyjádřil se Mgr. Filip Vrchovský v rozhovoru pro Českou televizi.

A v rozhovoru pro ČT pokračuje: „Jsou tam tisíce aut na té hranici a hlavně tisíce lidí, kteří se snaží přejít ze strany ukrajinské na tu polskou a nemohou.“ Situace na ukrajinských hranicích je vypjatá a pan Vrchovský pro ČT popsal, co se tam děje: „Ti lidé tam mrznou! Jsou tam matky s dětmi, senioři; chodí tam lidé se psy a s kočárky. Opravdu hrozný pohled!“

„Všichni jsou za branou ukrajinskou a tlačí se tam mezi sebou; je tam jen pár vojáků, kteří to hlídají. Vůbec to není hezký pohled. Je to jeden z nejsmutnějších pohledů, které jsem zažil v životě,“ pokračuje Vrchovský ve svém mrazivém svědectví pro ČT.

Do Krnova míří také autobus s 45 ženami a dětmi, který zatím stojí na ukrajinsko-polské hranici. Autobus by do Krnova měl dorazit v neděli v brzkých ranních hodinách. Na oficiálních facebookových stránkách starosty města Krnova Tomáše Hradila pan Vrchovský poděkoval za slova podpory a nabídky pomoci. A zdůraznil, že poděkování patří všem, kteří byli ochotni nabídnout pomocnou ruku.

Témata: Ukrajina Lidé