Drsný konec afghánského uprchlíka! Pomáhal britským úřadům, takhle se mu pomstily!

uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. května 2018 14:27

Po spojenecké invazi do Afghánistánu se mnoho místních rozhodlo hledat obživu jako civilní zaměstnanci americké nebo britské armády. Pracovali jako překladatelé, řidiči, průvodci nebo dělníci. Již tehdy, tito lidé často čelili výhrůžkám místních radikálů.

Mnozí spoléhali, že se situace zlepší a výhrůžky nebude mít Talibán sílu splnit. Když se nyní situace obrací mnozí Afghánci, kteří pro spojence pracovali, se k nim obracejí pro pomoc. Britové se však k mnohým obracejí zády.

Abdul Bari, sedmadvacetiletý muž z Kundúzu, pracoval v letech 2009-10 jako tlumočník pro britskou armádu. Když se začala bezpečnostní situace v zemi zhoršovat a výhrůžky se stávaly častějšími, rozhodl se Abdul v roce 2015 Afghánistán opustit.   

 Doufal, že bezpečí najde v zemi, které pomáhal - Velké Británii. K jeho překvapení však Britové ohledy na dělníky, kteří pro ně pracovali, naprosto neberou. Abdul se ocitl na ubytovně pro uprchlíky, bez práva pracovat, se zákazem řídit a sehnat si vlastní bydlení. Na přežití dostává 38 liber týdně (1100 Kč) sociální podpory.

„Žiju ve strachu, že mě vrátí do Afghánistánu, a tam mě zabije Talibán,“ děsí se mladý muž v rozhovoru pro CCN, „Nemohu spát. Mám deprese. Kdybych alespoň mohl studovat nebo pracovat, ale nic mi nepovolí.“ Ve svém malém pokoji má svůj jediný majetek - varnou konvici.

Britská vláda slíbila, že lidé, kteří v Afghánistánu od roku 2012 pro Brity pracovali, budou z deportací vyřazeni. To však Abdula neuklidňuje. Pro britskou armádu pracoval o dva roky dříve.  Proto s dalšími 150 kolegy napsal britské vládě dopis, ve kterém žádají britskou vládu o ochranu. Ta zatím neodpověděla.

Britská vláda prohlásila v roce 2013 Afghánistán za bezpečnou zemi. Žadatele o azyl z této země začali Britové masově vracet. Jen v letech 2014-2016 bylo násilně deportováno 1378 uprchlíků. Stejně se začalo chovat i Německo. To jen za rok 2016 vrátilo do Afghánistánu 3300 běženců.

Témata: uprchlíci Velká Británie