Těsně před smrtí sepsala dívka (†27) nejdůležitější věci v životě člověka!

Holly Butcherová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. ledna 2018 12:53 | Aktualizováno: 15. ledna 2018 15:42

Sedmadvacetiletá Austranka Holly Butcherová zemřela před několika dny na rakovinu. Mladá žena nebyla žádnou celebritou, přesto zpráva o její smrti obletěla téměř celý svět. Desítky tisíc lidí totiž sdílely inspirující dopis, který napsala pro své blízké a který byl zveřejněn také na sociálních sítích.

Dne 4. ledna prohrála Holly svou bitvu s Ewingovým sarkomem, vzácnou formou rakoviny, která se nejčastěji vyskytuje v adolescentním věku. Ještě než zemřela, napsala dopis a požádala rodinu, aby jej po její smrti zveřejnila na Facebooku. Jak píše australský server news.com.au, dopis se okamžitě stal virálem.

V listu se mladá žena vypořádává s vlastní smrtelností. I proto apeluje na lidi, aby žili šťastný a naplněný život. „Je zvláštní, když si uvědomujete a přijímáte vlastní smrtelnost ve 26 letech. Je to jedna z těch věcí, které normálně ignorujete. Dny běží a vy jen čekáte, že to tak bude pokračovat; dokud se nestane neočekávané. Vždycky jsem si představovala sama sebe, jak zestárnu, budu vrásčitá a šedivá - většinou kvůli úžasné rodině (hodně dětí), kterou jsem plánovala mít s láskou mého života. Chci to tak moc, až to bolí,“ píše dívka.

Takový už je ale podle ní život. „Je křehký, drahocenný a nepředvídatelný a každý den je dar, nikoliv dané právo. Teď je mi 27. Nechci odejít. Miluji svůj život. Jsem šťastná. Za to dlužím svým blízkým. Ale nemám to ve svých rukách,“ píše Holly v dopise, který na facebooku sdílelo téměř 150 tisíc lidí.

List prý nepsala v obavě ze smrti. Chce prý naopak povzbudit ostatní, aby se v životě nestarali o a nedůležité věci, nestresovali se kvůli maličkostem a zkusili si uvědomit, že nakonec nás všechny čeká stejný osud. A než se tak stane, je prý třeba si život užít. „Vždycky, když fňukáte kvůli směšným věcem, zamyslete se raději nad někým, kdo čelí skutečnému problému. Buďte vděční za menší problémy a překonejte je. Je v pořádku uznat, že je něco nepříjemné, ale snažte se tím nezdržovat a negativně neovlivňovat den lidí kolem vás,“ radí Holly.

„Když se vám to povede, jděte ven a zhluboka se nadechněte čerstvého vzduchu, podívejte se, jak modré může nebe být, jak zelené jsou stromy. Je to krásné. Pomyslete na to, jaké máte štěstí, že můžete udělat takovou věc, jako je se nadechnout. Možná jste se zasekli v zácpě nebo jste se špatně vyspali kvůli vašim nádherným dětem, které vás pořád budily. Nebo vám kadeřník zkrátil o větší kus vaše vlasy. Vaše nové umělé nehty už se lámou, vaše prsa jsou moc malá, máte celulitidu na zadku a třese se vám břicho,“ popisuje dívka běžné starosti.

To všechno je prý dobré nechat být a nemyslet nad hlouposti. „Pozoruji svoje tělo, jak se ztrácí přímo před očima, a nemůžu s tím vůbec nic dělat. Přála bych si jen, abych mohla oslavit další narozeniny nebo Vánoce se svou rodinou, nebo abych mohla strávit jen jediný den navíc se svým partnerem a psem. Stačil by jen jeden. Poslouchám lidi, jak si stěžují na to, že je jejich práce děsná nebo že je těžké cvičit. Buďte rádi, že vůbec můžete. Práce a cvičení mohou vypadat triviálně... dokud vám vaše tělo nezabrání dělat obojí,“ napsala smrtelně nemocná Australanka.

Lidé by si prý měli přestat zoufat a naopak by měli více pomáhat druhým. „Je to zvláštní věc, když ​​máte peníze, které můžete utrácet na konci, když umíráte. Není čas jít ven a koupit si materiální věci jako nové šaty. To vás donutí přemýšlet, jak hloupé je, když si myslíme, že stojí za to utrácet tolik peněz na nové oblečení a materiální věci," vysvětluje. „Kupte svým přátelům něco milého místo dalších šatů, kosmetiky nebo šperků. Nikoho nezajímá, jestli si vezmete dvakrát stejné oblečení. Budete se cítit skvěle. Pozvěte je na jídlo, nebo ještě lépe, uvařte jim. Pozvěte je na kafe. Dejte jim květinu, masáž nebo svíčku a když jim to budete předávat., řekněte jim, že je máte rádi,“ radí Holly.

„Naše rodina se letos dohodla, že si nebudeme dávat dárky. Stromeček vypadal trochu smutně a prázdně. Ale bylo to krásné, protože lidé necítili stres z nakupování a své úsilí soustředili jen na psaní hezkých přání. Navíc si představte, jaké by bylo pro rodinu kupovat dárky, o kterých by věděli, že jim nakonec stejně zůstanou.. podivné! Může to vypadat hloupě, ale ta přání pro mě znamenají mnohem víc než jakýkoliv dárek. Bylo to pro nás jednodušší, protože tu nemáme žádné děti. Každopádně morální ponaučení zní - dárky nejsou potřeba ke smysluplným Vánocům,“ uvedla dívka, která zemřela jen pár dní po svátcích.

Peníze je podle ní lepší využít na různé zážitky a neutrácet je za nepotřebné materiální věci. „Jděte na pláž a ponořte nohy do vody a paty do písku. Vydejte se do přírody. Vychutnávejte si každý okamžik, nesnažte se ho zachytit na displej vašeho telefonu. Život není o tom, aby se žil skrze obrazovku. Není ani důležité pořídit dokonalou fotku,“ uvádí s tím, že je třeba si krásný moment užít a nepokoušet se ho zachytit pro někoho jiného. „Poslouchejte zpívající ptáky, poslouchejte hudbu, pomazlete se se svým psem. Mluvte se svými přáteli. Neciťte tlak kvůli tomu, co si lidé myslí, že byste měli dělat se svým životem. Možná toužíte po průměrném životě a to je úplně v pořádku,“ uvádí Holly s tím, že například nikdy nepochopila, proč ženy tráví děláním účesu a make-upu dlouhé hodiny.

„Pamatujte si - když se kvůli někomu cítíte špatně, máte možnost to změnit - v práci, v lásce, kdekoliv. Mějte odvahu to změnit. Nikdy nevíte, kolik vám na tomto světě zbývá času, tak ho nepromarněte tím, že se budete cítit mizerně. Vím, že to říká každý, ale nic nemůže být pravdivější,“ apeluje na všechny.

Na závěr přidává Holly ještě jednu žádost. „Jestli můžete, udělejte něco hezkého pro lidstvo i pro sebe a začněte pravidelně darovat krev. Budete se cítit dobře a jako bonus tím zachráníte lidský život. Zdá se mi, že je dárcovství podceňováno, vždyť každé darování krve může zachránit až tři životy. Má to ohromný dopad a udělat to může každý. A je to skutečně jednoduché,“ dodává žena s tím, že právě díky darovaní krve zůstala naživu o rok déle. „Rok, za který jsem navždy vděčná, protože jsem ho mohla strávit se svou rodinou, přáteli a psem. Rok, během kterého jsem prožila nejlepší chvíle mého života,“ končí svůj dopis Holly.

Témata: úmrtí Holly Butcherová