Dovolená se změnila v horor! Holčičku zabilo něco, co lékaři nikdy neviděli!

Lékaři

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

1. září 2019 11:42 | Aktualizováno: 1. září 2019 22:35

Exotická rodinná dovolené se pro rodinu z Velké Británie změnila v horor. Malá Ava byla podle rodičů zdravé děvčátko, které mělo rádo balet a plavání a které se těšilo se do školky. Bohužel, v březnu na letišti v Maledivách dostala záchvat a upadla do vegetativního stavu, ve kterém zemřela. Skolil ji virus, kterým se dosud nakazila jen asi dvacítka dětí.

Tříčlenná rodinka v britského Birminghamu si užívala exotickou dovolenou. Helen a Phill a jejich tříletá dcerka Ava navštívili Maledivy a opravdu si to tam užívali. Phill si vzpomíná, jak plavali a na pláži společně lovili kraby.

Dovolenková idylka ovšem skončila na tamním letišti, když se rodina chystala odletět do Dubaje, a odtud následně domů do Birminghamu. Mladí rodiče chtěli své holčičce ještě před odletem udělat radost. „Zeptali jsme jí, zda si chce něco vybrat z obchodu se suvenýry," vypráví tatínek..Že něco není v pořádku si všiml ve chvíli, kdy Ava suvenýr upustila na zem. „Nikdy nebyla nešikovná," vysvětluje.

Jeho podezření se bohužel naplnilo. „Pak spadla na zem a dostala záchvat. Oči se jí obrátily, ruce měla natažené a celé její tělo se třáslo. Helen ji chytila a já ji vzal a běhal jsem po letišti, prosil jsem o pomoc. Dusila se. Nikdy jsem neviděl takový záchvat, bylo to hrozné. Hrozně jsem se bál, že umře,“ říká Phill, jehož slova cituje deník Daily Mail.

Holčička opravdu prodělala záchvat, který vyvolal virus Epsteina-Barrové (EBV), známý též jako lidský herpesvirus 4 (HHV-4) nebo EB virus.

Nedokázali jí pomoci ani špičkoví lékaři v soukromé nemocnici v Bangkoku, kam byla převezena z Malediv, ani doktoři z jednotky intenzivní péče v Birminghamské dětské nemocnici, do které byla následně letecky transportována. Tamní lékaři museli jejím rodičům sdělit zdrcující zprávu. „Ava, kterou jste znali, je pryč. Její mozek byl vážně poškozen,“ vyslechli si rodiče.

Vše přitom nejprve vypadalo nadějně. V jednu chvíli se prý dívce udělalo lépe, dokonce zpívala, tančila a normálně jedla. „Lékaři si mysleli, že má infekci v krku a infekci močových cest. To prý může u dětí mladších pěti let způsobit záchvaty. Lékaři ale řekli, že bude v pořádku,“ popisuje Phill, který s lékaři a pojišťovnou začal jednat o převozu dcerky domů.

Jenže odpoledne se Avě udělalo opět špatně, plakala a dokonce měla halucinace. „Ztratila rovnováhu a nemohla chodit. Lékaři provedli magnetickou rezonanci a bederní punkci, aby se podívali na mozkomíšní tekutinu a vyloučili meningitidu. Když mi ukázali rezonanci, viděl jsem, že je to špatné. Byly tam dvě velké bílé plochy, které ukazovaly otok v jejím mozku,“ vysvětluje tatínek nemocné dívky. Pak Ava upadla do bezvědomí, ze kterého se už neprobudila.

Vir Epstein Barrové u ní způsobil encefalitidu, dostala proto spousta protilátek, které jí měly pomoci posílit její imunitní systém a steroidy. Podle deníku se tento zdravotní stav objevil na světě asi jen u 20 dětí, 18 z nich se přitom uzdravilo. Ava bohužel to štěstí neměla.

Její rodiče, Phill a Helen Akersovi se po smrti rozhodli založit charitu jménem Ava's Angels. Ta teď do nemocnice v Birminghamu přináší jídlo a základní věci na podporu rodin, které se dostaly do podobné nepříjemné situace jako Akersovi.

Témata: Lidé cestování dovolená lékaři děti