Lékaři šokovali veřejnost! Pacient při operaci málem zemřel děsivým způsobem! Prý je to běžné!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. července 2019 15:38

V dnešní době existuje jen málo věcí, které lékaře překvapí. Některé z nich ale opravdu stojí za to. Chirurgům v australském Melbourne začal shodou řady náhod pacient na operačním sále hořet.

Operace, na kterou lékaři do konce života nezapomenou. I tak by se dal popsat zákrok v australském městě Melbourne, který měl téměř tragický konec.

Vše přitom začalo zcela normálně. Lékaři uspali pacienta kombinací inhalační a intravenózní anestezie, aby napravili malou trhlinu na jeho aortě. Jak se ale později ukázalo, komplikaci představovala předchozí operace plic. Pacient měl zvětšenou jejich pravou stranu a v ní cysty vyplněné vzduchem.

Jejich část se během zákroku přilepila k hrudní kosti a chirurgům bránila v práci. Potřebovali dutinu plnou vzduchu prasknout, aby se dostali k srdci. Propíchli proto jednu z bulek a vzduch začal unikat z plic ven. Okamžitě zvýšili přísun inhalační anestézie s obsahem sevofluranu, ta ale muži unikala dírou v plicích ven.

Sevofluran se smísil s kyslíkem a směs zareagovala s elektrokauterizační jednotkou, která využívá teplo k utěsnění ran. Z přístroje vyletěla jisrka, která v kombinaci s kyslíkem a sevofluranem způsobila požár na hrudi pacienta.

O nezvyklém případu informovali lékaři na Kongresu Euroanaesthesia ve Vídni s tím, že nejde o extrémně vzácný případ, stalo se ale vůbec poprvé, aby takto začal hořet pacient. Muž však neutrpěl žádná vážná poranění a zbytek operace proběhl v pořádku.

Témata: lékaři operace