Celebrity PODVÁDĚLY: Svalnatí fešáci Milli Vanilli oklamali celý svět!

Milli Vanilli 3

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

22. března 2019 15:20 | Aktualizováno: 24. března 2019 5:06

Největší hudební podvod v dějinách? I tak se dá popsat dění kolem skupiny Milli Vanilli! V 90. letech byli oblíbení, krásní a mladí – a také pěkně podváděli! Přišlo se na to náhodou, když jim selhala technika při vystoupení!

Devadesátky přinesly, alespoň co se hudby týká, řadu fenoménů. Vznikly skupiny jako Backstreet Boys či Spice Girls. A samozřejmě nelze nezmínit jejich české obdoby – Lunetic a Holki! Do Česka se dostaly songy od Kelly Family. A také od Milli Vanilli.

Skupina Milli Vanilli, které se zaměřovala na pop a R&B. byla velice populární na přelomu 80. a 90. let. Není se co divit – dvojice mladých zpěváků/tanečníků/modelů tvořená Francouzem Fabem Morvanem a Němcem Robem Pilatusem fanynky (a přiznejme, že i fanoušky) naprosto uchvátila.

Chytlavé písně, krásný hlas, dokonalé pohyby a vypracované svaly! Zní to jako ideální kombinace. Má to ale háček. Stejně rychle jako tyto hvězdy začaly zářit, opět pohasly. Ukázalo se totiž, že jde o jeden obří podvod!

Skupinu vytvořil v roce 1988 manažer Frank Farian, který už na výslunní dostal třeba legendární Boney M. První album Girl You Know It's True (Ironický název, že?) mělo obrovský komerční úspěch a skupina byla nominovaná roku 1990 na cenu Grammy v kategorii Nejlepší nový umělec.

Samozřejmě to byl obří úspěch. Nakonec ale Morvanovi a Pilatusovi tato nominace zlomila vaz. Při jejich vystoupení na ceremoniálu Grammy vypátral novinář Los Angeles Times Chuck Philips, že skutečným zpěvákem Milli Vanilli není ani jeden z jejích dvou oficiálních členů.

Hlasy, které okouzlily miliony fanoušků, patřily Charlesi Shawovi Johnu Davisovi, Bradu Howellovi a, Jodie a Lindě Rocco. Farian jejich hlasy různě namíchal a elektronicky upravil. A protože se domníval, že nevypadají dostatečně „cool“, přidal jim „nové obličeje“. Morvana s Pilatusem vybrán jen díky atraktivnímu vzhledu a tanečním dovednostem.

Když vše prasklo, vypukl jeden z největších skandálu v dějinách hudebního byznysu. Společnost Arista Records stáhla jejich nahrávky z prodeje, skupina přišla o Grammy a vypukla debata o podstatě pop-music v éře, kdy zpěv ustupuje do pozadí, jednak pod tlakem vizuální stránky šoubyznysu, jednak díky možnostem elektronických úprav hlasu.

Manažer Farian se hájil tím, že tento postup nebyl nijak neobvyklý – využil jej také u zmíněné skupiny Boney M. Morvan s Pilatusem se zase hájili tím, že o ničem nevěděli, a že nepodváděli, ale že sami byli podvedeni.

Pád na dno byl tvrdý, Morvan s Pilatusem se ovšem chtěli odrazit a pokusili se o návrat na scénu. Po pádu Milli Vanilli založili nový projekt pod názvem Rob & Fab, ale nebyl o ně zájem, a tak se zase stáhli. V roce 1997 se Farian s Morvanem a Pilatusem dohodli, že se pokusí o comeback pod značkou . Začali připravovat nové album pod názvem Back and in Attack.

Jenže Rob Pilatus se mezitím dostal do pořádného průšvihu - zapletl se do série přepadení a navíc byl závislý na drogách. Farian mu sice zaplatil léčení, nicméně ještě než dokončili své album, byl Pilatus 2. dubna 1998 nalezen mrtvý v hotelovém pokoji ve Frankfurtu. Zřejmě se předávkoval drogami. Morvan se dodnes pohybuje na hudební scéně, příliš velký úspěch ale nezaznamenal.

Témata: Milli Vanilli Hudba