Z toho běhá mráz po zádech! Jaký byl životní příběh topmodelky Pavlíny Pořízkové?

Pavlína Pořízková 10

Autor: Hrušková, stars24.cz

21. března 2018 21:09

Pavlína má nyní již dvaapadesát let, přesto vypadá stále nádherně. Supermodelka Pořízková má do dnes ty nejlepší zakázky v americké metropoli, přesto že jí většina lidí úspěch závidí, prošla si začátky, které rozhodně nejsou závisti hodné.

Narodila se krásnému páru Jiřímu a Anně Pořízkovým, kteří chtěli emigrovat. Povedlo se jim to, ale bohužel okolnosti je donutily dceru nechat v bývalém Československu. Plánovali, že si jí vyžádají, až se v nové zemi zabydlí a najdou si práci, nevěděli však, že je to běh na dlouhou trať a že se to také nemusí povést. „Dlouho jsem si myslela, že mne rodiče nechtěli a odjeli. S babičkou jsem se měla krásně, byla jsem tlustá a rozmazlená holka,“ vyprávěla Pavlína na křtu své knihy.

Její maminka nakonec nevydržela odloučení od svého dítěte a vypravila se pro holčičku do Československa. Bohužel tam zůstala ještě několik let. Její manžel Jiří usilovně bojoval o navrácení své rodiny do Švédska, kde si našel domov. Poté co se to povedlo a jeho žena Anna dostala povolení odjet i se svojí dcerou, se bohužel projevilo odloučení mezi manželi a rozvedli se.

Pavlína tedy dospívala ve Švédsku, kde se musela naučit novou řeč a děti ve třídě se jí smáli, že je přistěhovalkyně. Jejich posměch byl mířen i na její vzhled, protože byla velmi vysoká a nikomu tam se nepodobala.

Stal se ale zvrat v jejím životě, kdy její kamarádka poslala Pavlíny fotografie do modelingové agentury. Tam okamžitě dostala nabídku na odjezd do Paříže. Bohužel ani její skvělá kariéra nezačínala nejlíp. Chodila z castingu na casting, a jak popisuje i ve své knize, nabídek na začátku moc nebylo. 

Přesto ale tři roky úsilí stály za to a v roce 1983 se stěhuje do Spojených států. Dostala se již v osmnácti letech na titulní stranu časopisu Sports Illustrated a zapsala se tak do historie jako nejmladší modelka, která tento úspěch dokázala. V roce 1992 ji zařadil prestižní časopis Harper´s Bazaar mezi deset nejkrásnějších žen světa.

Zahrála si také v několika filmech například Anna, Její alibi nebo Arizona Dream po boku Johnnyho Deppa. Účinkovala v prestižních amerických soutěžích, jako například Amerika hledá topmodelku, kde se chopila role porotkyně nebo v pořadu Když hvězdy tančí. Pavlína je také spisovatelkou napsala autobiografický román Léto modelky, kde popisuje své nelehké začátky. 

V Americe se provdala v roce 1989 za Rica Ocáska, zpěváka rockové kapely The Cars, který má rovněž české kořeny. Spolu mají dva syny. Pořízková i nadále pokračuje ve své kariéře modelky a je vzorem mnoha mladých dívek.

Témata: Pavlína Pořízková