TISÍCE LIDÍ UHOŘELY v plamenech! Největší požár v historii lidstva!

Výbuch, oheň

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

15. dubna 2019 21:19 | Aktualizováno: 16. dubna 2019 10:11

Jednou z největších katastrof, která nás může potkat, je masivní a všespalující požár. Své by o něm mohli vyprávět například obyvatelé Londýna před stovkami let, podobně ale byla postižena i řada dalších měst po celé zemi. V novodobých dějinách ale patří mezi jedny z největších tragédií vůbec požár kina v Číně, při němž uhořelo na 700 lidí, a požár kostela v chilském Santiagu, který po sobě zanechal tisíce mrtvých.

Nejhorší požáry budov mají na svědomí lidských životů. V roce 1863 shořel kostel v chilském Santiagu a zanechal po sobě 2500 mrtvých. Jde o nejhorší požár v historii vůbec.

19. století ale bylo na podobné tragédie bohaté. Přesně o 30 let později si požár japonského divadla vyžádal 1995 mrtvých. Při požáru v divadle v čínském Cantonu zemřelo v roce 1845 dalších 1670 lidí. I čtvrté místo v žebříčku nejsmrtelnějších požárů historie zaujímá Čína, v roce 1871 v Šanghaji uhořelo v divadle 900 lidí.

Čínské budovy nebyly proti požárům chráněné a není proto divu, že se i nejhorší novodobý požár odehrál právě tam. 18. února 1977 uhořelo při požáru kina v čínském městě Ili v provincii Sin-ťiang 694 osob, z toho bylo 597 dětí. 

Požár vypukl při odpoledním představení, na kterém stovky dětí sledovaly show spojenou s oslavami příchodu čínského Nového roku. Oheň se rychle rozšířil z přístupové haly a zachvátil východy z kina. Vysoký počet obětí byl zapříčiněn nevhodnou konstrukcí budovy, která neobsahovala dostatečný počet únikových východů.

Ve stejném roce postihla podobná tragédie i Spojené státy. V nočním podniku Beverly Hills Supper Club v Southgate v americkém státě Kentucky uhořelo 28. května 1977 165 lidí, zraněno bylo na 200 osob. V tomto vyhlášeném nočním klubu bylo toho večera velké množství lidí, celkem asi 900 až 1300, a selhala požární ochrana.

V osudný večer se v klubu konala show populárního hollywoodského herce a zpěváka Johna Davidsona. Kapacita klubu byla o pár stovek návštěvníků překročena. Příčinou požáru se stala špatná elektroizolace v jedné z místností a oheň se odtud začal velmi rychle šířit, neboť stěny budovy byly ze dřeva a nefungovalo hasící zařízení.

Nejhorší novodobý požár v Evropě se odehrál roku 1995 v Ázerbájdžánu. Při požáru v metru v hlavním městě Baku zahynulo 289 lidí, dalších 270 osob bylo zraněno. Požár zavinila technické závada na jednom vagoně.

Druhé místo tragického žebříčku zaujímá požár nočního klubu v ruském městě Perm. V roce 2009 zde přišlo o život 156 osob. Požár způsobila pyrotechnika, která podpálila výzdobu na stěnách a stropu.

V roce 2000 se odehrál tragický požár i v Rakousku. Zachvátil pozemní lanovou dráhu v tunelu při jízdě na Kitzsteinhorn v rakouském lyžařském středisku Kaprun a vyžádal si 155 obětí (mezi nimi byla jedna Češka). Přímo v tunelu přišlo o život 152 lidí, další tři se otrávili v horní stanici jedovatými plyny. Zachránilo se pouze 12 lidí.

Témata: Lidé požár historie Oheň