Místo, které šokovalo vědce! Ženy se v něm samovolně mění v muže, vyroste jim i ...!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. března 2019 10:38

Vesnice Salinas v Dominikánské republice je jediné místo na světě, kde se dívky v průběhu dospívání samovolně mění v chlapce. Je to případ i Felicity, která se narodila jako dívka. V pubertě jí ale narostl penis a stal se z ní Johnny. Ve vesnici to není ničím neobvyklým, naopak.

Britská televize BBC upozornila na podivný jev, k němuž dochází pouze na jediném místě v Dominikánské republice. Vesnice Salinas je vzdálená od civilizace a zdejší lidé žijí spíše jako domorodé kmeny. S jedním obrovským rozdílem.

Holčičkám, které se zde narodí, rostou ve věku zhruba dvanácti let penisy a mění se na chlapce. V této oblasti už jde o o tak běžnou záležitost, že se nad ní nikdo nepozastavuje. Pro zbytek světa ale šlo o šokující odhalení.

Děti, které podlehnou v průběhu života mutaci, jsou nazývány "guevedocky", což v překladu znamená "penis ve 12". Dívky přeměněné v chlapce si často nechávají holčičí jméno, jako dívky se ale necítí. 

Za neobvyklou proměnou stojí vývojová porucha, která je způsobena absencí enzymu v děloze matky. Chybějící enzym blokuje tvorbu mužského pohlavního hormonu dihydrotestosteronu.

Když se matkám s touto poruchou narodí děti, vypadají jako holčičky, v jejich těle je ale ukryt testosteron, jehož přítomnost se projeví až během dospívání. Holčičkám proto zhrubne hlas a naroste jim pohlavní úd.

"Když se narodí miminka s touto poruchou, jejich varlata jsou vtažena dovnitř a připomínají vagínu," vysvětluje lékař Michael Mosley. Varlata pak dětem sestupují až během puberty a dochází k růstu penisu.

Porucha byla poprvé objevena v roce 1970, kdy do Salinas přicestoval lékař Julianne Imperato. Ve vesnici jde o běžnou věc, která se dědičně předává a nikdo se nad ní nepozastavuje. Podobné případy lékaři sice pozorovali i v Papui Nové Guinei, avšak ne v tak hojné míře.

Témata: Lidé zajímavosti afrika