Nástupce Concordu? Do tří let! Výroba nového nadzvukového letounu byla zahájena

X-59 Quiet Supersonic 2

Autor: Jan Novák, stars24.cz

21. listopadu 2018 19:34

Tento supersonický letoun by se měl na obloze objevit již za 3 roky. Je to nástupce slavného Concordu?

Společnost Lockheed Martin začala vyrábět první část komponentů nadzvukového proudového letadla, které je určeno pro komerční cesty. Tiché letadlo X-59 Quiet Supersonic je společným projektem NASA a California Lockheed Martin. Bude schopno letu ve výšce 16,75 km s rychlostí asi 1 500 kilometrů za hodinu. Cesta z Londýna do New Yorku potrvá méně než čtyři hodiny, což je polovina současného času standardním osobním letadlem.NASA na vývoj letounu poskytla grant ve výši 247,5 milionu dolarů, což je více než 5,6 miliardy korun.

Výrobce ale musí vyřešit jeden z nejvážnějších problémů, kterými  supersonická letadla obecně trpí. Tím je nadměrný hluk. X-59 QueSST proto má být vybaven takovou technologií, která by měla významně redukovat sonický třesk.

Po vyřešení by se měl tento třesk rovnat bouchnutím dveří od auta. Dříve supersonická letadla vydáva spíš dělovou ránu a proto nemohla létat nad obydlenými oblastmi, ale pouze nad oceány a jinými neobývanými lokalitami. K dosažení nižšího aerodynamického třesku je zapotřebí hlavně ideální tvar letounu, to pro server CNBC potvrzuje Peter Iosifidis, manažer celého nadzvukového programu. „Dlouhý, štíhlý design letounu je klíčem k malému sonickému třesku. Jakmile se dostaneme do výrobní fáze, struktura letadla se začne náležitě formovat, což nám umožní být o jeden krok blíže k povolení supersonické přepravy pasažérů po celém světě.“

Témata: X-59 Quiet Supersonic NASA Lockheed Martin