Jak vypadají mimozemšťané? Vědecký popis převrací vše, co jsme si mysleli!

Mimozemšťané - ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. října 2018 15:55

Existují mimozemské civilizace, nebo jsme ve vesmíru sami? Tuto otázku si lidé kladou od doby, co poprvé vzhlédli ke hvězdám a zjistili, že ve vesmíru jsou miliony dalších planet. Někteří ale zašli ještě dál a ptají se, jak by případní mimozemšťané mohli vypadat. Na tuto otázku je ale podle některých vědců odpověď snazší.

Řada lidí si při představě mimozemšťana vybaví zeleného mužíčka s tykadly, vytáhlou postavu s obříma očima nebo monstrum s chapadly podobné chobotnici. Podle expertů jsou ale všechny tyto představy mylné.

Seth Shostak, ředitel kalifornského Institutu pro hledání mimozemské inteligence (SETI), tvrdí, že v případě, že mimozemšťané opravdu existují, vypadají více jako stroje než jako lidé. 

Podle něj se cestou augmentace, tedy nahrazování živých končetin a orgánů za umělé, ostatně začíná ubírat i samo lidstvo. Stejně tak pokročilo i ve tvorbě umělé inteligence.

"Technologie se rozvíjejí závratným tempem. V tomto století určitě vynalezneme umělou inteligenci. Mimozemšťané tak zřejmě již učinili a proto tak vypadají," uvedl vědec v televizní show StarTalk na kanále National Geographic.

Podle odborníka se ale nejedná o samostatně myslící roboty. Domnívá se spíše, že v nedaleké budoucnosti budou stroje schopny samostatně vykonávat určité množství činností za pomoci nějaké formy umělé inteligence. 

Podobně je prý možné, že dojde k propojení lidské a umělé inteligence nebo živých a umělých orgánů, ke kterému dle jeho názoru už obyvatelé jiných planet možná dospěli.

Shostak také tvrdí, že není vyloučeno, že umělá inteligence přežije svůj biologický protějšek. "Doba mezi vynalezením technologie na objevování životů na jiných planetách a vynalezením umělé inteligence se pohybuje na úrovni pouze několika staletí. To je v kosmickém měřítku velmi krátká doba. To znamená, že většina inteligence ve vesmíru je syntetická," dodal.

Podle odborníka je tedy nejen možné, že mimozemšťané budou organické bytosti s umělými augmentovanými prvky, ale že se také bude jednat výlučně o stroje, které dokázaly přežít své biologické tvůrce. 

Proč jsme se s nimi ještě nesetkali?

Velká část vědecké obce se přiklání k názoru, že mimozemšťané existují. Někteří si je představují jako malé bakterie, jiní jako obrovské hmyzí brouky podobné legendárním Vetřelcům, a někdo zkrátka věří na malé zelené mužíčky. Tak či onak se ale lidstvo doposud s žádným důkazem mimozemské existence nesetkalo.

Otázkou zůstává proč. Podle odborníků je na snadě hned řada odpovědí, přičemž ta nejjednodušší vychází z prostého předpokladu, že vesmír je rozlehlý a obrovský a nejen naše planeta, ale i celá sluneční soustava je v něm jako kapka v moři. Najít v tak masivním mezihvězdném prostoru jiné vesmírné lodě proto může být takřka nemožné.

O důkazu existence mimozemšťanů či o důvodech, proč jsme je dosud nenašli, koluje celá řada teorií. Britský fyzik Cox ale přiznává, že pravděpodobnost existence mimozemského života ve vesmíru je velmi vysoká. Klade si proto otázku, proč jsme ještě žádný neviděli?

Tato otázka byla poprvé položena italským fyzikem Enrico Fermim v roce 1950. Vznikl z ní takzvaný Fermiho paradox, což je rozpor mezi vysokou pravděpodobností existence mimozemských civilizací a tím, že není jakýkoliv důkaz o kontaktu s nimi. 

Teorie tohoto paradoxu lze v zásadě rozdělit do tří skupin. První říká, že mimozemšťané neexistují, případně že je každá civilizace je po nějaké době zničena. Druhá uvádí, že mimozemšťané existují, ale dosud nedošlo ke kontaktu. Podle třetí mimozemšťané existují a část lidstva s nimi komunikuje.

Témata: mimozemšťané / ufo