Jak pojmenovat své dítě? Špatným výběrem mu můžete zničit život!

Děti

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. září 2018 18:15

Rodiče, kteří zvažují jméno pro svého potomka, by podle vědců udělali dobře, kdyby věnovali pozornost sílícím důkazům, že jméno může ovlivnit cokoli: Od známek ve škole, přes volbu kariéry až po to, koho si člověk vybere za partnera a kde bude žít. Někdo, kdo se jmenuje Jacqueline nebo Steven si všeobecně v životě povede lépe, než Latrina nebo Butch, uvádějí výzkumníci.

"Vaše jméno může ovlivnit předpoklady, které si jiní lidé tvoří o vaší povaze a zázemí, a tudíž může ovlivnit i šance, které jsou vám v životě dány," říká podle agentury AFP Richard Wiseman (moudrý muž), který je shodou okolností profesorem psychologie na Hertfordshireské univerzitě. "Může to také být svým způsobem sebenaplňujícím se proroctvím. Pokud vaše jméno zní inteligentně, úspěšně a přitažlivě, je pravděpodobnější, že se tak budete snažit i chovat."

Záplava studií v posledních letech posuzovala jména coby ukazatele úspěchu. Mimo jiné zjistily, že dívky se jmény vnímanými jako "ženská" - jako je Isabella nebo Kayla - mají menší šanci být dobré v matematice a dalších vědách, než ty se jmény Taylor nebo Madison. Anebo to, že žáci, kteří mají jména naznačující "nižší postavení", dostávají horší známky, než žáci se stejným zázemím, ale jmény znějícími "noblesněji".

Denisy a Denisové se tak pravděpodobněji stanou dentisty než dermatology, zatímco v anglofonním světě je spousta Lawrenců mezi právníky (angl. lawyer) a Raymondů mezi radiology (ray - paprsek).

Občas může jméno doslova předpovídat budoucnost. Vědci zjistili, že studenti usilující o vysokoškolské tituly, jejichž jména začínají na C nebo D, mají horší průměr než ti, jejichž jména začínají na A nebo B. A jedna studie dokonce tvrdí, že lidé, jejichž iniciály tvoří negativní slova, jako je P.I.G. (prase), mají větší šanci zemřít předčasně něž ti s pozitivními iniciálami, jako je například V.I.P.

Existuje pochopitelně i spousta paradoxních příkladů, jako bývalý arcibiskup Manily kardinál Jaime Sin (hřích) nebo odborník na úlevu od bolesti (angl. pain) doktor Richard Payne.

Témata: dětské Děti jména a příjmení