Chorvaté zkoumali turisty mířící na Jadran! Jak dopadli Češi?

Pláž - ilustrační foto

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

12. srpna 2018 10:05

Cestovnímu ruchu v Chorvatsku se opět daří, úřady letos očekávají pokoření rekordu. Tamní média se proto zabývají tím, kdo vlastně na dovolenou k Jadranu nejčastěji jezdí. A jak dopadli Češi?

Od začátku letošního roku už do země přijelo více než 40 milionů turistů. A kdo přijíždí nejčastěji? Podle statistik do Chorvatska jezdí více žen než mužů.

Většinou jde o lidi ve věku 55 až 64 let. Na druhém místě jsou děti do 14 let a až na třetím jsou dospělí od 45 do 54 let. Z těchto čísel vyplývá, že sem míří především prarodiče se svými vnoučaty.

Dovolenkáři tu průměrně stráví týden v soukromém ubytování.  Němci jsou tradičně nejpočetnějšími hosty, následují hosté ze Slovinska, Rakouska, Polska. Na pátém místě je pak Česká republika. Informoval o tom portál dnevnik.hr.

Mezi Čechy je Chorvatsko dlouhodobě nejoblíbenější zemí. Od ledna do začátku srpna už do Chorvatska přijelo 3,2 milionu Čechů. Němců už do Chorvatska přijelo 10,5 milionu, následují Slovinci (6,1 milionu), Rakušané (4,3 milionu) a Poláci (3,5 milionu). 

Nejčastěji turisté míří na Istrii, poté do Dalmácie, na Zadar a do Dubrovníku. Průměrně turisté v Chorvatsku stráví 6,8 dnů v pokoji, apartmánu nebo prázdninovém domě. Až pak následují hotely a tábory.

Témata: dovolená Chorvatsko češi