Kvíz je starý jako lidstvo samo. Víte, kdy vznikly ty moderní?

Ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. července 2023 15:38

Kvízy jsou dnes běžnou součástí našeho zábavního života. Najdeme je na internetu, v televizních pořadech, aplikacích na mobilních telefonech, v rádiu a dokonce i v hospodách. Avšak než se kvízy staly tak populární, musely projít dlouhou a zajímavou historií. Pojďme se podívat na to, jak se kvízy vyvinuly a proč si získaly srdce milionů lidí po celém světě.

Původ kvízů sahá až do starověkého Řecka a Říma, kde se konaly soutěže a hádanky na oslavu různých událostí. Nicméně, první kvízové hry, jak je známe dnes, vznikly v 19. století. V roce 1860 se v Paříži konal "Concours Questionnaire", první kvízový večer, kde bylo publiku položeno 300 otázek na různá témata. Tato událost položila základy pro budoucí kvízové soutěže.

Ve Spojených státech se kvízy staly populární na začátku 20. století. Časopis "Popular Science" začal publikovat série otázek a odpovědí, což zaujalo mnoho čtenářů. V roce 1938 pak začal vysílat první kvízový pořad "Information, Please!" v rádiu NBC. Tato relace se stala velmi úspěšnou a inspirací pro další kvízové pořady.

Po druhé světové válce se kvízy začaly prosazovat i v televizi. V roce 1941 odstartovala první televizní kvízová show "Spelling Bee", kde soutěžící museli správně překládat slova. V dalších letech následovaly další populární pořady, jako "Jeopardy!" (od roku 1964) nebo "Who Wants to Be a Millionaire?" (od roku 1998), které se staly ikonami televizního kvízového žánru.

S rozvojem technologie a internetu se kvízy staly přístupnějšími pro širokou veřejnost. Díky online kvízům si lidé mohou procvičovat své vědomosti z pohodlí domova. Mobilní aplikace s kvízy se staly velmi oblíbenými a nabízejí širokou škálu témat a úrovní obtížnosti.

Popularita kvízů tkví v jejich zábavnosti a vzdělávacím charakteru. Lidé mají rádi soutěžení a testování svých znalostí, a kvízy jim toto nabízejí. Navíc jsou kvízy skvělým prostředkem k získávání nových informací a učení se nových věcí.

Kvízy dnes představují nejen zábavnou aktivitu, ale také sociální události. Kvízové večery s přáteli a rodinou jsou oblíbenou formou trávení volného času a propojení lidí prostřednictvím zábavy.

Celosvětová popularita kvízů neustále roste, a to díky jejich poutavosti, interaktivitě a možnosti učit se nové věci. Bez ohledu na věk, pohlaví nebo zájmy, kvízy oslovují lidi po celém světě a vytvářejí zábavné prostředí, kde se mohou testovat a zdokonalovat své znalosti. Historie kvízů je důkazem toho, že tato zábavná aktivita má stále své místo v naší moderní společnosti a její popularita neustále roste. 

Témata: Lidé kvíz