Může požár, který zachvátil Rhodos a Korfu, lidem ublížit? Meteorolog vysvětlil podrobnosti

Požár

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. července 2023 21:54

Lidé, které na dovolené na řeckých ostrovech zaskočil požár, přišli do styku množstvím škodlivin. Vedoucí oddělení kvality ovzduší brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jáchym Brzezina ale podotkl, že krátkodobě zvýšená koncentrace těchto látek v ovzduší lidem neuškodí.

Meteorolog na twitteru uvedl, že existuje řada přírodních zdrojů znečišťování ovzduší. "Lesní požáry jsou jedním z nich. Přesně před rokem jsme to pocítili i v ČR, když hořelo v Hřensku," připomněl.

Podotkl, že obecně se znečišťující látky v ovzduší mohou šířit na velmi velké vzdálenosti, jako tomu bylo například nedávno, kdy se nad Evropou před několika týdny vznášely částice z rozsáhlých požárů v Kanadě.

Na výrazněji znečištěné ovzduší jsou podle něj obecně náchylné určité skupiny, například starší osoby, malé děti, lidé s chronickými onemocněními dýchací či kardiovaskulární soustavy a lidé oslabení po akutní nemoci.

"Pro běžnou populaci je nebezpečné zejména dlouhodobé vystavení zhoršené kvalitě ovzduší. Krátkodobá expozice může být problém právě pro náchylnější osoby, byť ani pro ostatní není žádoucí," napsal na twitteru.

Dodal, že spíše než lesní požáry je problémem kvalita ovzduší v malých obcích, kde se v zimě hojně vytápí pevnými palivy ve starých kotlech. "Právě zde bývá kvalita ovzduší v ČR nejhorší. A pokud je to každou zimu, celou zimu, je to problém," míní.

"Když loni hořelo v Hřensku a kouř byl cítit až v Praze, lidé byli značně nervozní. Paradoxně byla situace v nejhorší chvíli výrazně lepší, než co pravidelně pozorujeme o novoroční půlnoci - a to si lidé dělají sami a nijak je to nevzrušuje," podotkl.

Témata: Řecko požáry v Řecku Požáry