Macocha jako TIP na VÝLET: Co uvidíte a kolik vás to bude stát?

Propast Macocha je nejznámější propast v oblasti Moravského krasu a součást komplexu Punkevních jeskyní. Hloubka suché části propasti je 138,4 m, na jejím dně se nachází Horní a Dolní macošské jezírko. 10

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. července 2023 13:30

Každý Čech nejezdí na letní dovolenou do zahraničí, vždyť i v Česku jsou místa, která si zaslouží pozornost. Nepochybně k nim patří také Macocha, nejznámější propast Moravského krasu.

Navíc má jednu velkou výhodu, velké plus pro vaši peněženku. Vstup na horní i dolní můstek je totiž celoročně zdarma.

Macocha je více než 138,5 metrů hluboká a je největší propastí svého druhu v České republice a i ve střední Evropě. Horní část propasti je dlouhá 174 metrů a široká 76 metrů.

Na okraji propasti jsou dva vyhlídkové můstky. První z roku 1882 je umístěn v nejvyšším bodě. Druhý z roku 1899 se nachází 92 metrů nad spodní částí propasti a je z něho velmi dobře vidět na dno.

Propast dostala jméno podle pověsti ze 17. století a vznikla zřícením stropu velké jeskyně. Proto také její dno částečně pokrývá suť. Dnem protéká říčka Punkva, která napájí dvě jezírka.

Horní jezírko je hluboké přibližně 13 metrů a je vidět shora. Dolní jezírko je ukryto mezi skalami, takže není shora vidět, a jeho hloubka přesahuje 49 metrů, přičemž doposud nebylo dosaženo dna.

Témata: Macocha Moravský kras