Netflix. Jak se z DVD půjčovny stal celosvětový streamovací gigant?

Netflix

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. června 2023 13:04

Netflix, dnes jedna z největších streamovacích platforem na světě, si vybudoval své postavení díky svému inovativnímu přístupu k distribuci a konzumaci televizních a filmových obsahů. Vznik Netflixu je fascinujícím příběhem podnikatelského úspěchu, který zásadně ovlivnil způsob, jakým lidé sledují filmy a seriály.

Netflix byl založen v roce 1997 v Kalifornii Reedem Hastingsem a Marcem Randolphem. Původně měl být online videoobchodem, který by nabízel půjčování DVD přes internet a jejich doručování poštou. Tento model byl revoluční, protože poskytoval pohodlí objednání filmu přímo z domova, bez nutnosti chodit do kamenných obchodů.

Netflix postupně rozšiřoval svou nabídku a v roce 1999 představil svůj první měsíční předplatitelský model, který umožňoval neomezené půjčování DVD za pevnou měsíční poplatek. Tato služba byla velmi populární a Netflix začal rychle expandovat.

V roce 2007 provedl Netflix významný krok vpřed. Spustil "Watch Now" službu, která umožňovala přímé streamování filmů a seriálů přes internet. Tímto způsobem se uživatelé nemuseli zabývat půjčováním DVD a čekáním na jejich doručení, mohli si okamžitě přehrávat obsah přímo na svých počítačích. Tento krok byl průkopnický a položil základy pro budoucnost společnosti.

Netflix se následně zaměřil na rozšíření svého obsahu a uzavřel dohody s významnými televizními stanicemi a filmovými studii. Začal produkovat také vlastní obsah, čímž si získal stále větší uživatelskou základnu a získal si prestižní ceny za své originální seriály a filmy.

Dalším důležitým milníkem bylo rozšíření Netflixu na mezinárodní trhy. V roce 2010 spustil svou službu ve Kanadě a postupně expandoval do dalších zemí po celém světě. Netflix se stal globální značkou a získal miliony předplatitelů po celém světě.

V průběhu času Netflix přešel od původního modelu půjčování DVD k plně digitálnímu streamování obsahu. Uživatelé mohou přehrávat filmy a seriály na různých zařízeních, včetně televizí, počítačů, chytrých telefonů a tabletů. Netflix také vyvinul vlastní algoritmy a doporučovací systémy, které pomáhají uživatelům najít obsah odpovídající jejich vkusu.

Dnes je Netflix jednou z hlavních hráčů v oblasti streamování televizních a filmových obsahů. Nabízí širokou škálu žánrů a obsahu, včetně originálních seriálů, filmů, dokumentů a animovaných pořadů. Jeho služba je dostupná ve více než 190 zemích a má desítky milionů předplatitelů.

Netflix neustále investuje do produkce vlastního obsahu a spolupracuje s renomovanými tvůrci a herci. Díky svému modelu streamování si získal loajální uživatelskou základnu a ovlivnil způsob, jakým lidé konzumují televizi a filmy.

Témata: Netflix