Tornádo: Nebezpečná síla přírody, která může zasáhnout i Česko

Tornádo

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. června 2023 21:15

S příchodem letních měsíců se napříč Evropou opět začíná hovořit o tornádech. Ta svou silou patří mezi nejničivější přírodní živly a své zkušenosti s nimi má i Česko.

Tornáda jsou jedním z nejsilnějších a nejdestruktivnějších přírodních jevů, které mohou zasáhnout různé části světa. Tyto silné víry větru jsou spojeny s náhlým vznikem silného rotujícího sloupce vzduchu, který se táhne od bouřkové oblaky až ke zemi. I když jsou tornáda častěji spojována s oblastmi jako Tornado Alley v USA, není vyloučeno, že se mohou objevit i v České republice. 

Tornáda vznikají ve spojení s intenzivními bouřkovými systémy. Během bouřky dochází ke vzniku silných vzdušných proudů a rychlých změn v atmosférickém tlaku. Když se teplý a vlhký vzduch setká s chladnějším vzduchem, vytváří se nestabilita a rotace ve vzduchu. Pokud jsou tyto podmínky příznivé a dostatečně silné, vzniká tornádo. Bouřkové oblaky vypadají jako velké kouřové sloupce s charakteristickým kuželovitým tvarem.

Tornáda jsou známá svou ničivou silou. Jejich větry mohou dosahovat rychlosti přes 300 km/h. Nejnebezpečnější jsou tzv. supertornáda, která jsou mimořádně velká, vytrvalá a ničí vše, co se nachází na jejich cestě. Tyto silné víry větru dokážou způsobit velké škody na budovách, zničit stromy, převrátit vozidla a v extrémních případech dokonce způsobit ztráty na životech.

I když tornáda v Česku nejsou tak častá jako například v USA, nejsou zcela vyloučena. Většina tornád se v Česku vyskytuje během letních měsíců, zejména od května do srpna. Častěji se objevují ve středních a východních částech země. Přestože jsou tornáda menšího rozsahu a intenzity ve srovnání s těmi v Tornado Alley, stále mohou představovat značné nebezpečí, jak se před dvěma lety ukázalo na jižní části Moravy.

Témata: Tornádo