Česko slaví Den otců. Víte, kde se svátek vzal?

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. června 2023 10:28

Česko dnes, podobně jako mnoho dalších zemí, slaví Den otců, svátek věnovaný oslavě a uznání otců a otcovských figur ve světě. Jde o příležitost vyjádřit svou lásku, vděčnost a ocenění k mužům, kteří jsou pro děti otcovskou oporou.

Den otců, který se slaví v mnoha zemích světa, není starým svátkem. Tradici oslavy otců založila Američanka Sonora Smart Doddová v roce 1910 a v roce 1966 se díky prezidentovi Lyndonu Johnsonovi stala třetí červnová neděle oficiálně Dnem otců. Svátek se postupněrozšřil do dalších zemí včetně Česka.

Jeho hlavním cílem je připomenout důležitou roli, kterou otcové hrají v životech svých dětí. Otcové jsou zdrojem podpory, moudrosti a lásky. Jsou ochotni obětovat svůj čas a energii, aby poskytli svým dětem nejen materiální podporu, ale také emocionální stabilitu a vedení.

Den otců je tak příležitostí pro děti a rodiny všech věkových skupin projevit svou vděčnost a vyjádřit svou lásku k otcům prostřednictvím dárků, překvapení, výletů nebo jednoduše slovních projevů ocenění.

Dnes je také vhodnou příležitostí pro reflektování otcovské role ve společnosti. Je to příležitost přemýšlet o rovnosti pohlaví, o výzvách, kterým otcové čelí, a o potřebě podporovat a uznávat otcovství ve všech jeho formách.

Témata: den otců Muži