Používáte veřejné toalety? Vědci řekli, na co si dát největší pozor

WC

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. června 2023 21:14

Používání veřejné toalety může být pro leckoho noční můrou. V takovém případě si pak pravděpodobně záchodové prkénko obkládáte toaletním papírem. Podle odborníků se tak ale vystavujete mnohem většímu zdravotnímu riziku, než kdybyste si sedli přímo na mísu.

Podle serveru Business Insider to zní vcelku logicky. Prkénko na veřejné toaletě totiž může být plné nebezpečných bakterií, a tak je lepší se kontaktu s nimi vyhnout. Jak? Například obložením toaletním papírem.

Ve skutečnosti je to ale přesně naopak. Záchodová prkénka jsou totiž speciálně upravena k tomu, aby se na nich nemohly bakterie udržet. Může za to jejich tvar a hladký povrch.

Podle vědců jsou tak veřejné toalety dokonce čistší, než váš kuchyňský dřez. To může být pro leckoho špatná zpráva, pravděpodobně ale někteří pořád tápou, proč je vlastně obkládání prkénka špatné.

I to odborníci vysvětlili. Uvedli, že toaletní papír dokáže absorbovat bakterie které létají vzduchem. Rozvířit je může i obyčejné spláchnutí toalety, a poté nasedají na papír, kterým vy si následně vystelete prkénko.

Tím je podle odborníků riziko nákazy nějakou nemocí o dost vyšší, než kdybyste jej nepoužili vůbec.

Témata: Vědci WC