Korunovace Karla III.: V čem bude jiná než za Alžběty II.?

Král Charles III.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. května 2023 11:09

Ačkoliv korunovace britského krále Karla III. proběhne podle tisíciletých tradic, bude se od té poslední korunovace Alžběty II. před 70 lety v některých ohledech lišit. Podívejte se na ty nejzásadnější změny.

Korunovačního ceremoniálu ve Westminsterském opatství se dnes účastní kolem 2200 hostů. Při Alžbětině korunovaci v roce 1953 jich bylo o 6000 více. Samotná akt také bude výrazně kratší, a to o třetinu. Zatímco dnes bude korunovace trvat dvě hodiny, za Alžběty trvala tři hodiny.

Ačkoliv jde o slavnostní akt, očekává se také, že hosté mohou být méně slavnostně oblečeni, než před 70 lety. Koruny na hlavách nabív budou pravděpodobně nosit jen členové královské rodiny, zatímco šlechtičny budou smět nosit klobouky.

Výrazně vyšší bude zájem o přenos z korunovace. I ta předchozí sice byla vysílána v televizi, tu ale tehdy neměl každý. Dnes v době internetu a boomu streamovací platforem a internetových televizí může korunovaci sledovat celý svět.

Změny také proběhnou v případě přísah věrnosti. Dosud ji skládali šlechtici, nyní se ji ujme pouze Karlův syn William. Změnila se i trasa z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství. Ta má letos jen asi dva kilometry oproti osmi kilometrům při minulé korunovaci.

Témata: Král Charles III. (Karel III.)