Zvláštní úkaz na obloze: Už dnes nastane polostínové zatmění Měsíce v úplňku

Vesmír, Měsíc

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. května 2023 15:00

Už dnes večer můžeme na obloze pozorovat zvláštní úkaz. Podle vědců nás čeká takzvané polostínové zatmění Měsíce, kdy Měsíc bude v úplňku, ale tmavší, než obvykle.

V pátek 5. května 2023 bude Měsíc v úplňku poněkud tmavší na svém levém okraji, bude totiž probíhat tzv. polostínové zatmění Měsíce, uvedli na svém webu pracovníci Astronomického ústavu AV ČR.

"Měsíc bude v době svého východu procházet blízko plného zemského stínu a bude se tak zdát, jako by byl mírně začazený sazemi ze svého levého okraje," dodali s tím, že maximální a nejvýraznější potemnění nastane v 19:23, kdy bude úplněk ještě pod obzorem.

"Na území Česka vychází zhruba půl hodiny po maximu úkazu, kdy bude ztmavení ještě relativně patrné. Lepší podmínky budou ale na jihovýchodě, například v Maďarsku či na Slovensku, kde bude Měsíc vycházet dříve po maximu úkazu a zatmění bude ještě výraznější," dodali vědci.

Pro pozorování Měsíce doporučují najít si místo s dokonale odkrytým východo-jihovýchodním obzorem, ideálně vysoko v horách.

Témata: Měsíc Vesmír astronomie