V noci začal platit letní čas. Hodiny přetáčíme už sto let, podle vědců je to špatně

Změna času

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. března 2023 8:38

Letní čas, který se v noci měnil, nemá nijak dlouhou historii, v našich zemích byl poprvé zaveden zhruba před sto lety. Podle vědců jsou přitom přechody nepřirozené a tělu příliš neprospívají.

Historie změny času v Česku je zásadně spojena s oběma světovými válkami. Poprvé byl, tehdy ještě v Rakousku-Uhersku, letní čas zaveden v roce 1916 a uplatňoval se až do závěrečného válečného roku 1918.

Poté se vrátil až za druhé světové války, kdy v protektorátu platil nepřetržitě více než dva a půl roku od dubna 1940. Následně se střídal se standardním pásmovým časem až do roku 1949.

Definitivně se u nás letní čas uchytil v roce 1979, kdy se ustálila i noc ze soboty na neděli během posledního březnového víkendu jako okamžik změny. Od roku 1996 je v souladu s celou EU zaveden až do října, v Česku do té doby končil v září. 

Vědci z českého Fyziologického ústavu AV ČR, kteří se zabývají chronobiologií, opakovaně upozorňují, že přechody jsou nepřirozené. V lidském organismu podle nich mohou napáchat více škody než užitku.

Podle expertů bychom v této věci měli poslouchat přírodu, tedy zachovat přirozený standardní čas - nyní zvaný zimní. Některé členské státy EU ovšem rokují za ten letní. Je tedy otázkou, zdali někdy dojde k dohodě. 

Témata: Změna času