Kometa na obloze: Lidé ji nemohli spatřit 50 tisíc let. Kde a jak ji pozorovat?

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

12. ledna 2023 9:19

Zimní noční oblohu rozzáří jasnější kometa, zájemci ji mohou pozorovat malými dalekohledy. Nejlepší podmínky pro sledování komety nabídne druhá polovina ledna a první polovina února, sdělila v tiskové zprávě platforma Astrofyzikální proGResy z Opavy. V této době by lidé daleko od měst mohli kometu spatřit i pouhým okem, pomocí dalekohledu by měli rozeznat i ohon komety. Nacházet se bude vysoko nad obzorem, převážně nad severním.

Podle astrofyziků se kometa během zimních nocí přesune ze souhvězdí Severní koruny přes souhvězdí Pastýře, Draka, Malého medvěda po Žirafu, Vozku a nakonec Býka. Nejjasnější bude na přelomu ledna a února, protože bude prolétat nejblíže ke Slunci i k Zemi.

Konkrétně 12. ledna se kometa vyskytne v přísluní ve vzdálenosti přibližně 166 milionů kilometrů. Současně bude takzvaně cirkumpolární, což znamená, že nebude zapadat za obzor. Podle astronomů dosáhne 1. února nejmenší vzdálenosti k Zemi, a to 42 milionů kilometrů.

Astronomové zároveň varují před zhoršenými podmínkami pro pozorování, které 5. února zapříčiní Měsíc v úplňku. Ve dnech před úplňkem bude nejvhodnější sledovat kometu brzo ráno, po úplňku naopak večer. Lidé mohou spatřit také "průlet" komety v blízkosti Marsu 11. a 12. února.

Kometu s názvem C/2022 E3 TZF objevili astronomové 2. března 2022 na observatoři Mt. Palomar v Kalifornii. Kometa je dlouhoperiodická, její doba oběhu čítá přibližně 50.000 let. Aktuální polohu komety mohou lidé zjistit na webové stránce theskylive.com.

Astronomové doporučují fotografovat kometu s pomocí pevného a masivního stativu, citlivého aparátu a světelného objektivu. Zájemci by měli pořídit více snímků za sebou, a ty následně kvůli redukci šumu a zvýraznění detailů složit do jednoho obrazu. Výsledek bude podle ústavu záležet na jasnosti komety.

Astrofyzikální proGResy z Opavy jsou komunikační platformou evropských projektů na Fyzikálním ústavu Slezské univerzity v Opavě. Činností platformy je informovat o výsledcích práce opavských astrofyziků a teoretických fyziků, především v teorii relativity a gravitaci.

Témata: vesmir