Vánoce 2022: Na kolik letos vyjde Čechy večeře na Štědrý večer?

Vánoce

Autor: ČTK

7. prosince 2022 19:32

Česká štědrovečerní večeře patří k těm nejlevnějším na světě. Kapr s bramborovým salátem a rybí polévkou vyjde letos čtyřčlennou rodinu na přibližně 650 korun.

Do průzkumu bylo zahrnuto 13 zemí. Většinu z nich tvořily evropské státy, zastoupeny ale byly také USA a Austrálie. Nejlevněji se podle něj o letošních Vánocích najedí v Rumunsku. Za zelné závitky s kukuřičnou kaší, chlebem a dalšími přílohami tam čtyřčlenná rodina zaplatí přibližně 630 korun. Česká večeře v podobě bramborového salátu s kaprem a rybí polévkou skončila jako druhá nejlevnější, letos vyjde asi na 650 korun. Třetí místo obsadilo Norsko, kde se na Štědrý den tradičně podává vepřová pečeně. Za tu by měli Norové tento rok utratit zhruba 660 korun, zjistil průzkum.

Nejvíc si naopak připlatí ty národy, u kterých na vánoční tabuli nesmí chybět husa či krůta. ''O letošních Vánocích možná uvidíme, že cenovky povedou k poptávce po levnějších zdrojích bílkovin,'' uvedl globální tržní stratég společnosti eToro Ben Laidler. Nejdražší štědrovečerní večeři budou mít letos podle průzkumu v Německu, kde tradičně podávaná husa se slaninou, jablky a cibulí čtyřčlennou rodinu vyjde asi na 1600 korun. Druhou nejvyšší částku zaplatí ve Španělsku, a to asi 1500 korun za krůtu s přílohou. Krůtu o Vánocích jedí také v USA, Británii či ve Francii. Třetí nejdražší štědrovečerní večeři budou mít Italové, které tortelliny ve vývaru tento rok vyjdou na zhruba 1200 korun, vyplývá z průzkumu.

Pokud si lidé o vánočních svátcích plánují dopřát více nezdravého jídla nebo alkoholu, neměli by zanedbávat pohyb, řekli na začátku letošního prosince odborníci z Univerzity Karlovy v Praze. Stačí podle nich vyrazit na procházku nebo si dávat menší porce. Nadváhou v ČR trpí více než 60 procent lidí. "Je třeba myslet na to, že pocit sytosti se dostavuje dvacet až třicet minut po jídle," řekl gastroenterolog ze IV. interní kliniky VFN Václav Šmíd.

Ceny jednotlivých večeří pro čtyři osoby byly vypočteny na základě údajů z e-shopů Tesco. Průzkum se uskutečnil v druhé polovině listopadu, směnné kurzy byly k 30. listopadu. Společnost eToro je izraelská sociální investiční síť, která byla založena v roce 2017.

 

Témata: Vánoce