Staroměstské náměstí už zdobí vánoční strom. Co s ním bude po Vánocích?

Ilustrační foto

Autor: ČTK

23. listopadu 2022 20:11

Na pražském Staroměstském náměstí stojí vánoční smrk původem ze severních Čech. Pracovníci městské společnosti Technologie hlavního města Prahy jej v noci přivezli na tradiční místo z areálu společnosti nedaleko Prahy, kam jej v neděli dopravili z obce Kytlice v Ústeckém kraji.

Postavení zabralo několik hodin, v následujících dnech se bude zdobit. Tradiční strom je nedílnou součástí vánočních trhů, které letos na náměstí začnou v sobotu.

Společnost Taiko, která trhy provozuje, letos podvacáté vybrala strom pro Staroměstské náměstí z tipů, které jí zaslali lidé. Letos jich dorazilo 26 a jako nejvhodnější firma vyhodnotila zhruba 25 metrů vysoký a 58 let starý smrk ztepilý z Kytlice, který bylo nutné pokácet z bezpečnostních důvodů. Na náměstí se strom tradičně převáží v noci, aby přeprava nekomplikovala dopravu v metropoli.

Strom bude svítit do začátku ledna. Zvoleno bylo LED osvětlení s minimální spotřebou elektřiny a kvůli úspoře energie bude také omezeno svícení stromu na interval od 16:00 do půlnoci. Po odstrojení pak bude rozřezán. Větve zamíří do pražské zoologické zahrady a kmen do pražské odborné střední školy, kde z něj vyrobí třeba nábytek.

Témata: Praha Vánoční strom