Psi vrtí ocasem víc doprava, pokud jsou s někým známým

Psi

Autor: ČTK

24. července 2022 4:10

Každý milovník psů zná tu zvláštní chvíli, kdy k němu jeho čtyřnohý mazlíček přiběhne a nadšeně vrtí ocasem na pozdrav.

A pokud přitom má dojem, že máchání ocasu je výraznější k jedné straně, nejspíš se neplete, napsal britský list Daily Mail. Podle nové studie psi, kteří jsou spokojení a ve společnosti někoho známého, mají tendenci vrtět ocasem výrazněji napravo.

Vědci z Čínské akademie věd v Pekingu pozorovali psy při setkání s cizí osobou po dobu tří dnů. Zjistili, že jakmile se psi s dotyčnou osobou seznámili, začali vrtět ocasem více doprava a méně doleva.

Vedoucí výzkumného týmu doktor Jung Čang předpokládá, že pravostranné vrtění ocasem souvisí s levou částí mozku, kde se zpracovávají pozitivní emoce. To naznačuje, že se pes cítí šťastný a v pohodě, zatímco opak by mohl znamenat, že se pes cítí vyděšený nebo nervózní.

"Jakmile pes začne vrtět ocasem více napravo, naznačuje to, že s postupem času začal cizího člověka vnímat pozitivněji," uvedla doktorka Deborah Wellsová z Královské univerzity v Belfastu, která se studiem chování psů zabývá již více než 25 let.

Studie, která byla zveřejněna v časopise iScience, použila 3D systém sledování pohybu, aby mohla studovat, jak deset bíglů vrtí ocasem, když jsou s člověkem po dobu pěti minut denně tři dny.

Vědci celkem analyzovali 21.000 vrtění ocasu včetně rychlosti a vzdálenosti, na kterou se pohybovaly. Zjistili také, že každé ze sledovaných zvířat má svůj osobitý způsob vrtění - podobně jako každý člověk má svůj jedinečný způsob chůze.

"Pozitivní a negativní emoční stavy byly u lidí spojeny s levostrannou a pravostrannou aktivací prefrontální kůry. Předpokládáme, že vrtění ocasem směrem doleva může být doprovázeno aktivací pravé části mozku, zatímco vrtění ocasem směrem doprava může být doprovázeno aktivací levé části prefrontální kůry mozku," řekl Jung Čang.

Čínský výzkum navázal na studii Lincolnovy univerzity, která byla publikována v loňském roce a došla k závěru, že psi mají tendenci být "praváci". Vědci sledovali 18.000 psů, aby zjistili, které tlapce dávají přednost, když sahají po potravě. Předpokládá se, že preferování končetiny je prospěšné, protože díky ní zvířata efektivněji plní úkoly.

Předchozí studie zjistily, že šimpanzi se silnější preferencí jedné ruky jsou efektivnější při sbírání potravy v podobě termitů. Sarančata se silnější preferencí jedné nohy pak dělají méně chyb při pokusu o překonání mezery, což naznačuje lepší motorickou kontrolu.

Témata: Psi