Opičí neštovice: Afrika vlnu nákazy zvládla v tichosti během covidu

lékaři

Autor: ČTK, stars24.cz

19. května 2022 16:35

Afrika zvládla vlnu nákazy virem opičích neštovic v době epidemie covidu-19, kdy byla pozornost světa upřená jinam. Řekl to úřadující ředitel afrického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Ahmed Ogwell Ouma a vyjádřil znepokojení nad současnými případy nákazy v Evropě a v USA.

Několik nemocných je hlášeno z Británie, Portugalska, Španělska, Švédska a USA. K symptomům patří horečka, bolest hlavy a vyrážka. Nemoc, poprvé zjištěná u opic, se vyskytuje nejčastěji na západě a v centru Afriky.

Ouma řekl, že v roce 2020 byla nákaza zaznamenána v Kongu, Nigérii, Kamerunu a Středoafrické republice. "Měli jsme na kontinentu v době pandemie (covidu-19) značný výskyt opičích neštovic. Očekáváme, že budou další vlny a my se s nimi vyrovnáme běžným způsobem. Znepokojuje nás ale, že se případy vyskytly mimo Afriku, zejména v Evropě. Bylo by velmi užitečné předat si informace o zdroji této nákazy," řekl Ouma.

Dodal, že jeho pracoviště je v kontaktu se středisky CDC v evropských zemích, protože "vyskytnou-li se opičí neštovice tak daleko od zalesněných oblastí, pak to vyvolává mnoho otázek".

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány u člověka v 70. letech minulého století v Kongu. Posléze byly hlášeny případy i z dalších afrických zemí. Název dostaly podle opice makaka, u něhož byl virus poprvé objeven koncem 50. let 20. století.

Témata: nemoci lékaři