Den matek: Víte, proč se svátek matek slaví zrovna dnes?

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. května 2022 9:25 | Aktualizováno: 8. května 2022 12:23

Na dnešek připadá Den matek, který má vzdát úctu všem maminkám. Den matek se připomíná po celém světě, kvůli rozdílným tradicím a historii se ale slaví v různých zemích v různé termíny, v Česku je to podle amerického vzoru druhou květnovou neděli.

V USA byl svátek oficiálně uznán v roce 1914, v Československu se slaví od roku 1923 a jeho propagátorkou byla Alice Masaryková.

Druhou květnovou neděli svátku věnuje vedle Česka třeba Německo, Rakousko, Itálie či Řecko.

Napříč státy se liší jak termín oslav, tak styl, jakým se vyjadřuje úcta a vděk matkám. Nejčastějším způsobem je ale obdarování drobným dárkem. Děti obvykle vlastnoručně vyrábí dárky, starší volí například bonboniéru nebo květinu. V některých zemích bývá zvykem pozvání na rodinnou večeři. Rodinní příslušníci také často v den oslav osvobodí matky od domácích prací a dopřejí jim například snídani do postele. V Nepálu se tradice zaměřuje na zesnulé matky.

S historií svátku matek se pojí jméno americké aktivistky Julii Ward Howeové, která v roce 1870 vyzvala ženy ke sjednocení proti válkám ve svém Provolání ke dni matek. Zakladatelkou Svátku matek se pak stala Anna Marie Jarvisová, která bojovala o jeho oficiální uznání. Společný návrh amerického Kongresu roku 1914 stvrdil prezident Woodrow Wilson.

Témata: den matek rodina