Záhadný náklad ve zmizelém letadle! Co převážel let MH370?

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. května 2018 19:08

Let MH370 z Kuala Lumpur do Pekingu zmizel 8. března 2014 i se všemi 239 cestujícími na palubě. O jeho osudu nejsou dosud žádné relevantní důkazy. Záhad kolem ztraceného letadla MH370 stále neubývá. Právě naopak. Příbuzní po obětech není po malajské vládě požadují vyšetření a vysvětlení, co bylo v tajemném nákladu, který s měl na palubě stroje nacházet, píše news.au.com.

I přestože má vyšetřování celé záhady oficiálně příští týden skončit, rodiny se odmítají smířit se záhadným osudem svých blízkých, a žádají odpovědi. Let Malaysia Airlines 370 přepravoval více než dvě tuny nákladu. Zatím však nebylo zveřejněno, o jaký náklad se vlastně jednalo. S žádostí o odtajnění seznamu přepravovaného materiálu se nyní na nového malajského premiéra Mahathira Mohamada a ministra dopravy Anthony Loke Siew Fooka obrátili příbuzní pasažérů ze záhadně zmizelého letu.

Podle Danice Weeksové, Australanky, jejíž manžel Paul, zmizel s MH370, je záhadou především náklad o váze 2,2 tuny označený v nákladovém listě jako „příslušenství pro rádia a nabíječky“. Co to vlastně bylo, nikdo neví.

„Už to jsou čtyři roky a stále jsme neviděli celý nákladový list. Stále nevíme, co bylo to „příslušenství pro rádia". Opakovaně jsme požádali o úplný seznam všeho, co bylo v letadle a aerolinky to nebyly schopny dodat," upozorňuje Weeksová.

V dopise organizace Voice 370, která sdružuje pozůstalé, vyzývá k "kompletnímu přezkoumání všech záležitostí týkajících se zmizení MH370, zejména uvolnění všech relevantních dokumentů, jako je kompletní přepravní list, vyšetření jeho možného padělání nebo odstranění záznamů týkajících se MH370."

Skupina také vyzývá k "dalšímu vyšetřování jakéhokoli jednání nebo opomenutí během celého případu MH 370. Od sledování stroje, přes pátrací operace až po vyšetřování".

Na tajemný náklad se brzy soustředily spiklenecké teorie. Malajská vláda totiž odmítala dlouhou dobu zveřejnit, že na palubě se nacházely i potencionálně hořlavé a výbušné lithiové baterie.  Podle seznamu nákladu jich tam mělo být 200 kilogramů. Co se však skrývalo pod položkou „příslušenství pro rádia a nabíječky“ s hmotností 2,2 tuny stále nikdo nezveřejnil.

„To, že se to stalo, a nikdo to nevyšetřil, znamená, že se to může stát znovu,“ varuje Weeksová, „Nevíme, co se stalo s našimi bližními. Stále to strašně bolí.“

Témata: Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Malaysia Airlines