Volodymyr Zelenskyj je nejen politik a herec. Věděli jste, že i podniká?

Volodymyr Zelenskyj

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. března 2022 12:55

Ukrajinský prezident a bývalý populární herec a bavič a podnikatel Volodymyr Zelenskyj se nejvyšší státní funkce ujal v květnu 2019. Prezident, který byl považovaný mnohými za politického outsidera bez jasných názorů, se ale prokázal jako hrdina národa. Před tím byl vynikajícím hercem, ale nejen to.

Zelenskyj se narodil 25. ledna 1978 v židovské rodině v průmyslovém městě Kryvyj Rih (dříve psáno jako Krivoj Rog). Podle ukrajinských médií je jeho rodným jazykem ruština. V dětství strávil čtyři roky v Mongolsku, kde pracoval jeho otec, profesor kybernetiky. V rodném městě vystudoval práva na Ekonomickém institutu, který spadá pod Kyjevskou národní ekonomickou univerzitu, právnické praxi se nikdy nevěnoval.

Jako sedmnáctiletý na sebe upoutal pozornost svým komediálním talentem v televizní humoristické soutěži Klub vtipných a pohotových, ve kterém různé týmy soupeří ve vtipných odpovědích na otázky, improvizacích a v dalších humoristických scénkách.

Zelenskyj kolem sebe soustředil stejně smýšlející lidi a založili úspěšnou komediální skupinu Kvartal 95, ze které v roce 2003 vybudoval televizní stejnojmenné studio. Během kariéry se objevil také v několika filmech a proslavil se i vítězstvím v ukrajinské verzi soutěže StarDance... když hvězdy tančí nebo jako dabér filmového medvídka Paddingtona.

Kvartal 95 vytvořila populární komediální seriál Sluha národa. V něm hrál učitele historie Vasyla Holoboroďka, jehož osud katapultoval do prezidentského křesla poté, co se na internetu rozšířilo studentské video, v němž kritizuje zkorumpovanost úřadů. V březnu 2018 si také Zelenskyj nechal zaregistrovat politickou stranu pojmenovanou podle seriálu - Sluha národa.

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj